Κλείσιμο

«Όταν ήμουν αιχμάλωτος...»-Η εξομολόγηση Ουκρανού στρατιώτη, αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ

Ο Γλιμπ είναι επαγγελματίας στρατιώτης. Πολέμησε στο Ίλιτς, τραυματίστηκε, παραδόθηκε στους Ρώσους και μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που κατάφερε να επιστρέψει στο Κίεβο.

Αιχμαλωτίστηκε από του Ρώσους όντας βαριά τραυματισμένος στο εργοστάσιο  μεταλλουργίας Ιλίτς της Μαριούπολης.

Ο Γλιπ Τρασκό, στρατιώτης στο Α' τάγμα πεζοναυτών της Ουκρανίας, περιγράφει στην απεσταλμένη του ΣΚΑΙ, Χρύσα Τσίχλη, τις δραματικές στιγμές που έζησε τον περασμένο Απρίλιο. 

Ο Γλιμπ είναι επαγγελματίας στρατιώτης. Πολέμησε στο Ίλιτς, τραυματίστηκε, παραδόθηκε στους Ρώσους και μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που κατάφερε να επιστρέψει στο Κίεβο.

"Στις 10 Απριλίου ένα άρμα χτύπησε το κτίριο, στον τρίτο όροφο του οποίου βρισκόμουν. Έπεσε ένα τείχος και με καταπλάκωσε. Μετά από αυτό, έριξαν ακόμα δύο φορές με βλήματα 120 mm και με καταπλάκωσαν τα συντρίμμια. Έτσι απέκτησα τα σοβαρά τραύματά μου. Έσπασε η λεκάνη μου, το σαγόνι μου. Τραυματίστηκα στο στήθος. Προσωρινά δεν έβλεπα και έπαθα και διάσειση.Μετά τον τραυματισμό μου με μετέφεραν σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο, το οποίο βρισκόταν μέσα στο εργοστάσιο Ίλιτς. Εκεί ήμουν ξαπλωμένος 2 μέρες. Μετά οι στρατιωτικοί γιατροί μας είπαν ότι το εργοστάσιο είναι περικυκλωμένο και θα μας παραδώσουν στους Ρώσους για να μας σώσουν" περιγράφει.

Ο Γλιμπ, που έμεινε χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς επικοινωνία με τους δικούς του, θυμάται με κάθε λεπτομέρεια εκείνες τις στιγμές. 

"Δεν μου έδωσαν καμία ιατρική βοήθεια. Και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι και τις 16 ημέρες που ήμουν αιχμάλωτος, ήμουν χωρίς παυσίπονα. Δεν μου παρασχέθηκε βοήθεια για τα τραύματά μου, για τη σπασμένη μου λεκάνη, για το σπασμένο μου σαγόνι, τη σπασμένη μύτη μου. Εάν εξαιρέσουμε ότι ακουμπούσαν πάνω μας μαχαίρια για εκφοβισμό, δεν μας έκαναν άλλα βασανιστήρια"

Από τις 28 Απριλίου ήταν σε διάφορα νοσοκομεία στην Ουκρανία μέχρι τις 28 Ιουλίου. Μερικές μέρες πριν του έδωσαν εξιτήριο από το νοσοκομείο και τώρα πρέπει να παρουσιάζεται τακτικά για ελέγχους και θεραπείες.

Στις 28 Απριλίου, Κίεβο και Μόσχα συμφώνησαν στην ανταλλαγή 33 Ουκρανών στρατιωτών. Ανάμεσα τους ήταν και ο Γλίμπ, που στέλνει το δικό του μήνυμα. 

"Είναι πολύ σημαντικό τα ξένα κράτη να πιέσουν τη Ρωσία για να γυρίσουν πίσω οι αιχμάλωτοί μας".
 

Πηγή: skai.gr