Κλείσιμο

Πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο, προειδοποιώντας για απόπειρες πραξικοπήματος, ταραχών και νοθείας κατά τη διάρκεια της μάχης του δημοψηφίσματος για το αν θα πρέπει να παραμείνει ή όχι στην προεδρία.
Η αριστερή κυβέρνηση του Τσάβες και η αντιπολίτευση θα προχωρήσουν εντός του μηνός σε συλλογή υπογραφών ζητώντας και οι δύο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι αντίπαλοι του Τσάβες επιθυμούν την καθαίρεση του ενώ οι υποστηρικτές του θέλουν να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα αν 38 βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πρέπει να καθαιρεθούν από το αξίωμά τους.
Η διαμάχη αυτή αναζωπύρωσε τους φόβους για μια νέα αντιπαράθεση μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας. Πέρσι στη Βενεζουέλα -την πέμπτη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα του κόσμου- σημειώθηκε ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, μια γενική απεργία και συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι.
Ωστόσο, ο Τσάβες υποστήριξε την Τετάρτη ότι έχει αποδείξεις πως μια ομάδα μελετά ακόμη την πιθανότητα πραξικοπήματος. «Καλώ της ένοπλες δυνάμεις... Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο» είπε σε ομιλία του στη στρατιωτική αστυνομία του Καράκας.
Προειδοποίησε επίσης τους στρατιώτες να προσέχουν για μια πιθανή νοθεία εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει 2,4 εκατομμύρια υπογραφές από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου προκειμένου να γίνει το δημοψήφισμα για την ανατροπή του, τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Η συλλογή υπογραφών από την κυβέρνηση θα γίνει στο διάστημα 21-24 Νοεμβρίου.
Πηγή: skai.gr