Κλείσιμο

Πιο κοντά Ρωσία και Ιράν

Οι χώρες της Κασπίας Θάλασσας σε διακήρυξη στην Τεχεράνη αναφέρουν ότι δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους για επίθεση εναντίον οποιασδήποτε από αυτές, σε μία προφανή απάντηση στο ενδεχόμενο να καταφύγουν οι ΗΠΑ στη χρήση βίας στην διένεξη τους με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, κατηγορία που η τελευταία αρνείται. Η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εάν δεν καταστεί δυνατή η επίλυση της διένεξης με διπλωματικά μέσα.

Η διακήρυξη ακολούθησε ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος κάλεσε της χώρες της Κασπίας Θάλασσας να μην επιτρέψουν σε τρίτη χώρα να χρησιμοποιήσει το έδαφός τους για μία επίθεση, σχόλιο που προφανώς απευθύνεται στην πρώην σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού επιθεώρησαν αεροδρόμια στο Αζερμπαϊτζάν, που συνδέεται με το ΝΑΤΟ με συνθήκη συνεργασίας, εν μέσω εικασιών ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι μπορεί να σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις σε μία πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράν.  Αζέροι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Το Ιράν, η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν τονίζουν στην διακήρυξή τους ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα εδάφη τους από τρίτες χώρες προκειμένου να εξαπολύσουν επιθεση η να πραγματοποιήσουν άλλη στρατιωτική ενέργεια εναντίον οποιουδήποτε κράτους μέλους. Επίσης αναγνωρίζουν τα δικαιώματα όλων των χωρών που έχουν υπογράψει την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικώνσυμπεριλαμβανομένου του Ιράννα αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που επιμένει ότι είναι για ειρηνικούς σκοπούς, εξήρε την διακήρυξη των χωρών της Κασπίας και την χαρακτήρισε πολύ δυνατή. Η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα και τα αποτελέσματά της πρέπει να θεωρηθούν ένα μεγάλο επίτευγμα και σημείο καμπής στην ιστορία της συνεργασίας μεταξύ των πέντε χωρών της Κασπίας Θάλασσας, τόνισε.

Ο Πούτιν, που είναι ο πρώτος ηγέτης του Κρεμλίνου που επισκέπτεται το Ιράν από το 1943, τόνισε στην ομιλία του ότι δεν μπορούμε ακόμη και να διανοηθούμε την χρήση βίας στην περιοχή αυτή.

Ο Αχμαντινεζάντ υποδέχθηκε τον Πούτιν και τους άλλους ηγέτες με έκκληση για στενότερη συνεργασία σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια και για στενότερες σχέσεις στον οικονομικό τομέα.

Υπογράψαμε μία διακήρυξη η οποία επιβεβαιώνει το δικαίωμα κάθε κράτους να αναπτύξει πυρηνικά προγράμματα για ειρηνικούς σκοπούς χωρίς περιορισμούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος Πούτιν. Παράλληλα χαρακτήρισε τις συνομιλίες θετικές και χαιρέτισε την συγκρότηση Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών της Κασπίας η πρώτη σύνοδος της οποίας θα διαξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην Μόσχα υπό την προεδρία του.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής της Τεχεράνης ήταν αποτελεσματικότερη από την προηγούμενη στο Τουρκμενιστάν.
Πηγή: skai.gr