Πανδημία: Απειλούνται με λιμό 50 εκατ. άνθρωποι στην Δυτική Αφρική

Associated Press

Περίπου πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό στη δυτική Αφρική εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, που επιδεινώνει τα προβλήματα της παρατεταμένης ξηρασίας και των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιεί σήμερα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με διατροφική κρίση ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τρεις μήνες, στα 50 εκατομμύρια τον Αύγουστο από τα 17 εκατομμύρια στα οποία υπολογίζεται πως θα ανέρχονται τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Όξφαμ, η οποία επικαλείται εκτιμήσεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Στις πόλεις όπως και στις αγροτικές περιοχές, παρά τις προσπάθειες των κρατών, οι πληθυσμοί δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις αγορές τροφίμων και είναι ήδη αντιμέτωπες με άνοδο των τιμών και μείωση της διαθεσιμότητας βασικών ειδών, συνεπεία των περιορισμών ή των απαγορεύσεων κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί, αλλά και του κλεισίματος των συνόρων και της παντελούς έλλειψης ασφάλειας σε ορισμένες ζώνες, προσθέτει η ΜΚΟ.

Μέσα σε λίγες ημέρες στην Μπουρκίνα Φάσο, το τίμημα για «ένα σακί με 100 κιλά κεχρί αυξήθηκε από τα 16.000 στα 19.000 φράγκα CFA, ενώ η τιμή του μαγειρικού λαδιού σχεδόν διπλασιάστηκε. Με τον κορωνοϊό και περισσότερη ανασφάλεια, αναρωτιέμαι πώς θα ζήσουμε τον μήνα του Ραμαζανιού φέτος», σχολιάζει ο Αμαντού Χαμαντούν Ντικό, πρόεδρος μιας ένωσης κτηνοτρόφων στο Σαχέλ και στη Σαβάνα.

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την ανασφάλεια επιτείνει την απειλή αστάθειας της αγοράς και επιδεινώνει την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια, που ήταν ήδη αβέβαιη, τονίζει η ΜΚΟ, που απηχεί ανησυχίες τις οποίες έχουν εκφράσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε χώρες όπου εκτυλίσσονται ανθρωπιστικές κρίσεις, η πρόσβαση σε τρόφιμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη: στην Μπουρκίνα Φάσο ή στον Νίγηρα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων εκτοπισμένων, σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν να φθάσει σε αυτούς. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει γίνει πιο κρίσιμη παρά ποτέ, επισημαίνει η Όξφαμ.

Ενώ ξεκινά η περίοδος της σποράς, καλλιεργητές και παραγωγοί συναντούν επίσης δυσκολίες να εξασφαλίσουν σπόρους και λιπάσματα καλής ποιότητας.

Ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει το 30,5% του ΑΕΠ της δυτικής Αφρικής και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και το μέσο βιοπορισμού για το 70 ως 80% του πληθυσμού, κυρίως για τις γυναίκες.

«Χάσαμε το 75% της αγοράς μας εξαιτίας του περιορισμού στην πόλη Μπομπό Ντιουλασό», εξηγεί η Του Χαζάρα, η οποία δουλεύει σε γαλακτοπωλείο στην Μπουρκίνα Φάσο, αναφέρεται στο κείμενο της Όξφαμ.

Οι κοινότητες που βασίζονται στην κτηνοτροφία, ήδη αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, πλήττονται επίσης, αφού δεν μπορούν να μεταφέρουν βοοειδή σε χειμαδιά, λόγω του αποκλεισμού περιοχών ή του κλεισίματος συνόρων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν συγκρούσεις κτηνοτρόφων και αγροτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ