Όχι πια θηλυπρέπεια μόνο ματσό: Το Πεκίνο θέλει τους νεαρούς Κινέζους πιο «άνδρες»

Μια ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας προκάλεσε σάλο, αφού ανέφερε ότι οι νεαροί Κινέζοι έχουν γίνει... «θηλυπρεπείς». Το μήνυμα έχει επικριθεί ως σεξιστικό από πολλούς διαδικτυακούς χρήστες - αλλά μερικοί υποστηρίζουν ότι οι διάσημοι σταρ της Κίνας ευθύνονται εν μέρει για την ανακοίνωση. 

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της Κίνας ανησυχεί εμφανώς ότι τα πιο δημοφιλή ανδρικά πρότυπα της χώρας δεν είναι πλέον αρρενωπά, αθλητικά όπως οι «ήρωες στρατιώτες» του... παλιού καλού καιρού. Ακόμη και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ένας πολύ γνωστός λάτρης του ποδοσφαίρου, από καιρό επιδιώκει να προωθήσει ως πρότυπα αστέρια από το χώρο του αθλητισμού. Έτσι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο που δεν άφησε καμία αμφιβολία για τον απώτερο στόχο του. Η πρόταση για την πρόληψη της θηλυπρέπειας στους άρρενες έφηβους κάλεσε τα σχολεία να μεταρρυθμίσουν πλήρως τα μαθήματά τους για τη φυσική αγωγή και να ενισχύσουν την πρόσληψη δασκάλων «συγκεκριμένου τύπου». Το κείμενο συμβούλεψε την πρόσληψη συνταξιούχων αθλητών και ατόμων με αθλητικό υπόβαθρο - και την «έντονη ανάπτυξη» συγκεκριμένων αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο με σκοπό την «καλλιέργεια της αρρενωπότητας των μαθητών». 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, ένας εκπρόσωπος του κορυφαίου συμβουλευτικού σώματος της Κίνας, Σι Ζεφού, δήλωσε ότι πολλοί από τους νεαρούς της Κίνας έχουν γίνει «αδύναμοι, συνεσταλμένοι και αυτοκαταστροφικοί». Υπήρχε μια τάση μεταξύ των νεαρών Κινέζων ανδρών προς τη «θηλυπρέπεια», ισχυρίστηκε, η οποία «αναπόφευκτα θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση και την ανάπτυξη του κινεζικού έθνους», εκτός εάν «αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά». 

Ο Σι Ζεφού είπε ότι το περιβάλλον του σπιτιού φταίει εν μέρει, με τα περισσότερα αγόρια να μεγαλώνονται από τις μητέρες ή τις γιαγιάδες τους. Σχολίασε επίσης ότι η αυξανόμενη επιρροή ορισμένων αρρένων διασημοτήτων σήμαινε ότι πολλά παιδιά δεν ήθελαν πλέον να είναι «ήρωες του στρατού». Έτσι, πρότεινε, τα σχολεία πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση «ισορροπημένης εκπαίδευσης των νεαρών Κινέζων».
 

Πηγή: BBC