Κατάπαυση πυρός για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Ρωσία

Κατάπαυση πυρός και διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί από τις 11 π.μ. GMT και οποιοσδήποτε άμαχος στο εργοστάσιο μπορεί να φύγει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο χαλυβουργείο βρίσκονται μεταξύ 300 και 1.000 αμάχων.

Πηγές που επικαλείται το Skynews αναφέρουν ότι ορισμένοι από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγειες αποθήκες στο εργοστάσιο, βρίσκονται εκεί από τα τέλη Φεβρουαρίου και δεν έχουν δει φως της ημέρας εδώ και εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να φύγουν εάν παραδώσουν τα όπλα, ωστόσο κανένας μαχητής δεν παραδόθηκε, ενώ ο Πούτιν είχε δώσει εντολή στους Ρώσους στρατιώτες να αποκλείσουν το εργοστάσιο ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε «μύγα». 

Νωρίτερα πάντως, πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων των Ρώσων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

«Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας ώρας σήμερα το πρωί. 16+ επιβατικά τρένα καθυστέρησαν. Αναφέρθηκαν θύματα, λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ουκρανική σιδηροδρομική υποδομή», υπογράμμισε ο Κασιμίν. 

5 railway stations shelled during one hour today in the morning. 16+ passenger trains delayed. Casualties reported, details later. #russians keep destroying #ukrainian railway infrastructure.

— Alexander Kamyshin (@AKamyshin) April 25, 2022

Παράλληλα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η Ρωσία κατέρριψε και δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα.

«Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)» στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ.

«Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επισήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Λουγκάνσκ μοιράστηκε σήμερα το πρωί λεπτομέρειες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, Κυριακή, όταν γιόρταζαν το Ορθόδοξο Πάσχα.

Όπως ανέφερε με ανάρτησή του στο Telegram, τρία πολυώροφα κτίρια και τέσσερα σπίτια καταστράφηκαν, μαζί με πολλά οχήματα.

Πηγή: skai.gr