Νομοθετικό εμπόδιο στη Σχολή της Χάλκης

\"Δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη\", αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεση που έστειλε προς την τουρκική Εθνοσυνέλευση πριν από έξι μήνες, όπως γράφει την Παρασκευή δημοσίευμα της εφημερίδας \"Μιλιέτ\".

Στην έκθεση αναφέρεται ότι \"το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον προς το θέμα πηγάζει από την προσπάθεια να επικρατήσει το Πατριαρχείο Φαναρίου απέναντι στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο έχει περισσότερη επιρροή από το πρώτο\" και υπογραμμίζεται ότι \"νομικώς είναι αδύνατο\" να επαναλειτουργήσει η Σχολή.

Η \"Μιλιέτ\" δημοσιεύει και απόψεις της νομικής συμβούλου του Πατριαρχείου, γνωστής δικηγόρου Κεζμπάν Χατεμί, η οποία τονίζει ότι \"το κλείσιμο της Σχολής το 1971 συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης\".

Υπέρ της επαναλειτουργίας τάσσεται και ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, πρέσβης Φαρούκ Λόγογλου, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εφημερίδα λέει ότι \"οι ισχύοντες νόμοι φαίνεται ότι είναι εμπόδιο για την επαναλειτουργία. Απαιτείται νομοθετική αλλαγή. Πιστεύω ότι με αυτό η Τουρκία θα κέρδιζε κύρος\".

Τέλος, ο καθηγητής Θεολογίας Χαλίς Αϊχάν τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας και τονίζει ότι \"θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα και στο νόμο περί Ανώτατης Παιδείας\".
Πηγή: skai.gr