Νεκρός ο έλληνας φοιτητής

Το πρώτο θύμα από το φονικό σεισμό στην πόλη Λ΄Ακουίλα μετρά η χώρα μας. Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη επιβεβαίωσε ότι ο 28χρονος έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο όπου και αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του. Τρεις ακόμα έλληνες φοιτητές, οι Ιωάννα Γιάγια, Διονυσία Κουφολιά και Γιώργος Κωνσταντόπουλος νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εκ μέρους του πρωθυπουργού εξέφρασε τα βαθύτατα συλληπητήριά του για το θάνατο του έλληνα φοιτητή και δήλωσε πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και όλες οι άλλες αρμόδιες αρχές της ελληνικής Πολιτείας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους έλληνες φοιτητές και τις οικογένειές τους και παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από τον εγκέλαδο έφθασαν τους 207.

Ο Μπερλουσκόνι διευκρίνισε πως από τη Δευτέρα έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια 150 άνθρωποι.

Έχουμε 190 αναγνωρισμένα θύματα και 17 που δεν έχουν αναγνωριστεί, συνεπώς οι νεκροί φθάνουν συνολικά τους 207, δήλωσε ο Μπερλουσκόνι διευκρινίζοντας ότι 7.000 κρατικοί υπάλληλοι συμμετέχουν στο έργο της διάσωσης, επιπλέον των εθελοντών.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι έρευνες για επιζώντες θα συνεχιστούν για άλλες 48 ώρες.

Στο μεταξύ, οι θρησκευτικές τελετές για τις γιορτές του Πάσχα ματαιώθηκαν στη Λ' Άκουιλα.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• • • Όλες οι εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές, πράγμα που τις καθιστά επικίνδυνες για να φιλοξενήσουν τις τελετές. Ματαιώθηκε επίσης η πομπή της Μεγάλης Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε στις 11:25 τοπική ώρα στην περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, χωρίς μέχρι στιγμή να έχει γίνει γνωστό εάν προκάλεσε περαιτέρω καταστροφές.

Μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 181 νεκρούς και 34 αγνοούμενους, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.300. Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες. Για το λόγο αυτό και οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.

Όσο για τον αριθμό των αστέγων, κυμαίνεται από 20.000 – 50.000. Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στην Λ΄Ακουίλα, Σία Κοσιώνη, οι αρχές έχουν στήσει σκηνές και μοιράζουν στους άστεγους νερό και ψωμί.

Η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Βίκυ Μαρκάκη, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι έλληνες φοιτητές έχουν αναχωρήσει από την Λ΄Ακουίλα, ενώ η υπουργός Παιδείας της Ιταλίας τόνισε ότι κανείς φοιτητής δεν πρόκειται να χάσει την ακαδημαϊκή χρονιά.

Τέλος, και η ΑΝΕΚ LINES ανακοίνωσε ότι προσφέρει δωρεάν μεταφορά και σίτιση των ελλήνων φοιτητών, με τα πλοία της εταιρείας τα οποία αναχωρούν καθημερινά στις 16:00 (ώρα Ιταλίας) έως και την Πέμπτη 09/04/09.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φοιτητές οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν από Αγκώνα προς Ηγουμενίτσα/ Πάτρα παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το πρακτορείο της ΑΝΕΚ LINES στην Αγκώνα στο τηλέφωνο: (+39) 071 207 23 46.
Πηγή: Τελευταία ενημέρωση: 15:00