Ντοκιμαντέρ ανατρέπει όσα ξέραμε για την απόδραση Βρετανών από στρατόπεδο των Ναζί

Ήταν οι 76 άνδρες των οποίων οι πράξεις ενέπνευσαν μια από τις πιο διάσημες βρετανικές ταινίες, την «Μεγάλη Απόδραση» (The Great Escape)

Τον Μάρτιο του 1944, κρατούμενοι με επικεφαλής τον σμηναγό της RAF (Βασιλική Πολεμική Αεροπορία), Ρότζερ Μπουσέλ, δραπέτευσαν από το στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου των Ναζί Stalag Luft III, κοντά στο Sagan σε αυτό που ήταν τότε μέρος της Γερμανίας, μέσω μιας σήραγγας που είχαν σκάψει έξυπνα κρυφά.

Η ταινία του 1963 The Great Escape, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Steve McQueen, αφηγείται πώς όλοι οι άνδρες εκτός από τρεις συνελήφθησαν ξανά αμέσως μετά τη φυγή - και 50 από αυτούς εκτελέστηκαν στη συνέχεια.

Αλλά μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ στο Channel 5 ρίχνει φως στο πώς οι φρουροί στο στρατόπεδο που ήταν δυσαρεστημένοι με το ναζιστικό καθεστώς παρείχαν στους κρατούμενους στην απόδραση κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη γερμανική πολεμική προσπάθεια, οι οποίες στη συνέχεια μεταδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με κωδικοποιημένα γράμματα.

Μεταξύ των πληροφοριών που ελήφθησαν ήταν λεπτομέρειες σχετικά με το καταστροφικό πρόγραμμα πυραύλων V2 της Γερμανίας, το οποίο ήταν υπεύθυνο για το θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Μία από τις επιστολές - η οποία γράφτηκε από τον δραπέτη Roy Langlois και χρησιμοποιούσε σύμβολα που περιλαμβάνουν σημεία στίξης τοποθετημένα μετά από ορισμένα γράμματα για να μεταφέρουν πληροφορίες - αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ της Τρίτης.

Οι ιστορικοί στο The Great Escape, το πρώτο επεισόδιο του οποίου προβάλλεται απόψε στις 9 μ.μ., λένε ότι οι άνδρες της Stalag Luft θεωρούνταν δεύτεροι μόνο μετά τους κωδικοθραύτες του Bletchley Park όταν επρόκειτο να λάβουν πληροφορίες για το τι συνέβαινε στη Γερμανία.

Η εκπομπή εξηγεί επίσης πώς έγινε δυνατή η εκπληκτική απόδραση του 1944 χάρη στην εκτεταμένη συνεργασία με Γερμανούς φρουρούς, οι οποίοι παρείχαν εργαλεία και έγγραφα ταυτότητας αφού δωροδοκήθηκαν με τσιγάρα και σοκολάτα.

Το σχέδιο απόδρασης από τη Stalag Luft σχεδιάστηκε από τον σμηναγό Bushell την άνοιξη του 1943. Ακολούθησε δεκάδες άλλες αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης που έγιναν από κρατούμενους.

Οι άντρες που συμμετείχαν στη Μεγάλη Απόδραση έσκαψαν όχι ένα αλλά τρεις σήραγγες - οι οποίες ονομάστηκαν Τομ, Ντικ και Χάρι - έτσι ώστε, αν ανακαλυφθούν ένα ή δύο, να έχουν ένα εφεδρικό.

Τον Σεπτέμβριο του 1943, ο Τομ - στον οποίο οι άνδρες είχαν επικεντρωθεί ως κύρια διαδρομή - ανακαλύφθηκε.

Είναι απίστευτο, παρά τις εκτεταμένες έρευνες και τις αυξημένες υποψίες ότι μπορεί να είναι επικείμενη απόπειρα απόδρασης, οι άλλες δύο σήραγγες βρέθηκαν.

Αυτό σήμαινε ότι, στις αρχές του 1944, οι άνδρες της RAF μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται στις άλλες δύο οδούς διαφυγής.

Αλλά ενώ κατασκεύαζαν τις σήραγγες, μερικοί από τους άνδρες εργάζονταν επίσης για να λάβουν κρίσιμες πληροφορίες.

Ο ιστορικός Σάιμον Πίρσον λέει στο αποψινό πρόγραμμα πώς αρκετοί φρουροί ήταν «αντιναζί» και «προθύμως» προμήθευαν τον Μπουσέλ με χρήσιμες πληροφορίες.

«Ο πιο αξιοσημείωτος ήταν ένας άντρας που λεγόταν Έμπερχαρντ Χες», είπε.

«Ο Χες το έκανε για ιδεολογικούς λόγους. Αντιπαθούσε τους Ναζί. Ήθελε μια νίκη των συμμαχικών δυνάμεων».

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Hess στάλθηκαν στη συνέχεια στις οικογένειες των στρατιωτών πριν μεταδοθούν στο άκρως απόρρητο τμήμα του Πολεμικού Γραφείου που ονομάζεται Mi9.

Η μονάδα ήταν υπεύθυνη για τη βοήθεια των συμμάχων αιχμαλώτων να δραπετεύσουν, καθώς και τη χρήση τους για να λάβουν πληροφορίες για το τι συνέβαινε στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Η ιστορικός Dr Helen Fry είπε: «Όλοι έχουμε ακούσει για τα Mi5 και Mi6, αλλά το Mi9 δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1939 για να βοηθήσει τους Συμμάχους αιχμαλώτους πολέμου.

«Το Mi9 επικοινωνούσε με αιχμαλώτους πολέμου σε στρατόπεδα στη Γερμανία ή την Ιταλία μέσω κωδικοποιημένων επιστολών».

Η κωδικοποιημένη επιστολή που αποκαλύφθηκε στο πρόγραμμα γράφτηκε από τον κρατούμενο Roy Langlois.

Ο αεροπόρος χρησιμοποίησε ειδικά τοποθετημένα σημεία στίξης, κόμματα και την υπογράμμιση της υπογραφής του για να μεταδώσει κρυφά πληροφορίες στο Mi9.

Η κόρη του Pippa λέει: «Έχω εδώ ένα γράμμα που αναμφίβολα είναι γραμμένο κωδικοποιημένο από τον πατέρα μου, Roy Langlois, προς την αδερφή του στην Αγγλία.

«Μπορώ να πω ότι είναι ένα πολύ περίεργο γράμμα από τον τόνο του αλλά και από τη στίξη του γιατί έχει βάλει ορισμένες λέξεις όπως Rothmans, Players, 500, Guernsey, σε ανεστραμμένα κόμματα, κάτι που είναι πολύ, πολύ περίεργο».

Ο κ. Pearson είπε: «Ο Hess παρείχε πληροφορίες για το γερμανικό μυστικό πρόγραμμα όπλων στο Peenemunde, όπου ανέπτυξαν τα V1 και V2.

«Επειδή ο αδερφός του Hess ήταν ένας επιστήμονας που είχε σχέσεις με τον Peenemunde».

Μετά την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων στο Peenemunde, η εγκατάσταση, στο βόρειο τμήμα βομβαρδίστηκε σφοδρά από συμμαχικούς πιλότους.

Ο εξαιρετικά προηγμένος υπερηχητικός πύραυλος V2 μεγάλου βεληνεκούς ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο περίπου 9.000 πολιτών και στρατιωτικού προσωπικού.

Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς ήταν χιλιάδες Βρετανοί άμαχοι, με το πρώτο χτύπημα V2 να σημειώνεται τον Σεπτέμβριο του 1944.

Το πρόγραμμα λέει επίσης πώς οι κρατούμενοι έλαβαν τη βοήθεια που χρειάζονταν από τους φρουρούς σε μεγάλο βαθμό επειδή μπόρεσαν να τους δωροδοκήσουν με αγαθά που έλαβαν σε δέματα του Ερυθρού Σταυρού που στάλθηκαν στους κρατούμενους.

Ο ιστορικός Γκάι Γουόλτερς λέει: «Οι κρατούμενοι είναι στην πραγματικότητα από πολλές απόψεις πιο εύποροι από τους φρουρούς τους. Οι κρατούμενοι είχαν περίπου 10 τσιγάρα την ημέρα, ισοδύναμα, οι φρουροί είχαν περίπου δύο

Αν το νόμισμα είναι τα τσιγάρα, τότε έχεις κρατούμενους πέντε φορές πλουσιότερους από τους φρουρούς».

Αντίθετα, οι μερίδες των Γερμανών ήταν «πραγματικά πολύ φτωχές».

Ο κ. Walters είπε ότι τα δέματα περιείχαν επίσης «καλούδια», όπως σοκολάτα, τα οποία, μαζί με τα τσιγάρα, θα μπορούσαν στη συνέχεια να δοθούν στους φρουρούς σε αντάλλαγμα για πράγματα που χρειάζονταν για να βοηθήσουν τη διαφυγή τους.

Για να βοηθήσουν τη διαφυγή τους, οι άνδρες έφτιαξαν επίσης πολιτικά ρούχα με πειστική εμφάνιση καθώς και πλαστά έγγραφα ταυτότητας.

Μια σφραγίδα που έφερε τα διακριτικά του αετού της γερμανικής κυβέρνησης – η οποία χρησιμοποιήθηκε στα έγγραφα για να τα κάνει να περάσουν ως αληθινά – κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας το τακούνι ενός παπουτσιού.

Πηγή: Daily Mail