Maureen και Tony Wheeler: Οι άνθρωποι που μας έμαθαν να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο – Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορία τους

Τον επόμενο μήνα ο εμβληματικός οδηγός «Lonely Planet» γίνεται πενήντα ετών

Για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, το να φύγουν από το σπίτι τους χωρίς την ταξιδιωτική βίβλο «Lonely Planet» είναι αδιανόητο. Φημισμένο για τις συμβουλές του για τα πάντα, από την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στο Αφγανιστάν μέχρι τον αριθμό των βημάτων από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα ξενοδοχεία σε απομακρυσμένα σημεία -όπου δεν υπάρχουν αξιόπιστοι χάρτες- έχει μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και καλύπτει το 95% του πλανήτη! Περισσότερα από 150 εκατ. αντίτυπα του εμβληματικού οδηγού έχουν πωληθεί από το 1973.

Τον επόμενο μήνα γίνεται 50 ετών και πολλοί ταξιδιώτες κρατούν ακόμα αντίτυπά του, παρά την επικράτηση του διαδικτύου. Η εταιρεία, η οποία πωλήθηκε το 2007 έναντι 130 εκατ. λιρών, έχει «αγκαλιάσει» την αλλαγή, με μια δημοφιλή ιστοσελίδα, εφαρμογή και ηλεκτρονικά βιβλία, παράλληλα με τους έντυπους οδηγούς της. Και το ζευγάρι των Βρετανών που ίδρυσε την επιχείρηση εξακολουθεί να είναι εξίσου δραστήριο. 

Ο πρώτος οδηγός του Tony και της Maureen Wheeler, «Across Asia on the Cheap» (Διασχίστε την Ασία φθηνά), ακολούθησε τη δική τους περιπέτεια 9.000 μιλίων, από το Harwich του Essex μέχρι το απομακρυσμένο North West Cape της Αυστραλίας. Δεμένος με ένα δανεικό συρραπτικό, πουλήθηκε για μόλις 1,80 δολάρια!

Όπως λέει ο 76χρονος Tony Wheeler στη «The Post», «μας εκπλήσσει το γεγονός ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί μετά από 50 χρόνια. Αυτό είναι ένα θαύμα από μόνο του. Έπρεπε να εξηγήσουμε τι κάναμε όταν πρωτοξεκινήσαμε τους οδηγούς και πώς θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να πάνε κάπου. Υπήρξαν πάρα πολλοί άνθρωποι που μας είπαν ότι δεν θα πήγαιναν κάπου αν δεν τους είχαμε δείξει ότι ήταν εφικτό ή αν δεν τους είχαμε ωθήσει να το κάνουν».

Η Maureen με τα παιδιά

Ο ίδιος και η Maureen είναι παντρεμένοι εδώ και 52 χρόνια και γνωρίστηκαν σε ένα παγκάκι στο Regent's Park του Λονδίνου. Ο Tony είχε ήδη ταξιδέψει πολύ, καθώς ο πατέρας του ήταν διευθυντής αεροδρομίου. Γνώρισε τη Maureen, σήμερα 73 ετών, λίγες ημέρες αφότου έφτασε από το Μπέλφαστ αναζητώντας εργασία. Παντρεύτηκαν ένα χρόνο αργότερα και στις 4 Ιουλίου 1972 ξεκίνησαν την πρώτη τους περιπέτεια, το λεγόμενο «hippy trail», στο οποίο βασίστηκε το πρώτο τους βιβλίο-οδηγός. 

Με ένα μεταχειρισμένο μίνι βαν, αξίας μόλις 50 λιρών και 400 λίρες στην τσέπη τους, ταξίδεψαν για έξι μήνες στην Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ιράν, το Πακιστάν, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία, πριν φτάσουν στην Αυστραλία. Ο Tony Wheeler, ο οποίος έχει επισκεφθεί από τότε 180 χώρες, παραδέχεται: « Δεν είχαμε ιδέα για το τι ξεκινούσαμε. Υπήρχαν λίγες πληροφορίες εκεί έξω. Απλώς μιλήσαμε με ανθρώπους και μάθαμε κάποια πράγματα στην πορεία». 

Η Maureen με τα παιδιά

Αφού πούλησαν το αυτοκίνητό τους στο Αφγανιστάν, βασίστηκαν κυρίως σε λεωφορεία, τρένα και ωτοστόπ. Ο Tony θυμάται: «Την πρώτη μας νύχτα στην Αυστραλία, μας πήρε ένας τύπος που είπε ότι αν τον κρατούσαμε ξύπνιο, θα μας έπαιρνε μαζί του μέχρι τη γενέτειρά του. Όταν φτάσαμε εκεί, μας είπε ότι μπορούσαμε να κοιμηθούμε στο γκαράζ του. Στον τοίχο κρεμόταν ένας σάκος με ένα μωρό καγκουρό μέσα, που είχε σώσει από την άκρη του δρόμου. Αυτό ήταν σίγουρα κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας συμβεί», λέει ο ίδιος χαμογελώντας. 

Μετά την επιτυχία του πρώτου τους οδηγού, το ζευγάρι συνέχισε να ταξιδεύει και να εκδίδει τους οδηγούς του - ακόμη και όταν απέκτησαν τα παιδιά τους, τον Tashi, 43 ετών σήμερα, και τον Kieran, 41 ετών.
 

Πηγή: skai.gr