Μάτις: Η Ρωσία δεν είναι άξια εμπιστοσύνης

Η αιχμαλωσία τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους από την Ρωσία συνιστά παράβαση συνθήκης και καταδεικνύει πως η Μόσχα δεν είναι άξια εμπιστοσύνης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιμ Μάτις.

«Όταν αναλογιστείς πως υπάρχει συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών […] απλά δείχνει ότι δεν μπορείς να βασιστείς στην Ρωσία αυτή την στιγμή να κρατήσει τον λόγο της», είπε ο πρώην στρατηγός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο κ. Μάτις φαίνεται πως αναφερόταν στην συνθήκη που συνομολόγησαν Μόσχα και Κίεβο το 2003, η οποία ορίζει τα δικαιώματα των δύο πλευρών στην Αζοφική Θάλασσα και στο στενό του Κερτς, ανοιχτά της Χερσονήσου της Κριμαίας.

Η συνθήκη επιτρέπει στην Ρωσία να ελέγχει σκάφη που πλέουν μέσω του Κερτς, όμως δίνει και ελευθερία πλεύσεις στο ουκρανικό ναυτικό.

Τα τρία ουκρανικά πλοία, δύο κανονιοφόροι κι ένα ρυμουλκό, παραμένουν στα χέρια της Ρωσίας. Πολλοί από τους ναύτες έχουν προφυλακιστεί για δύο μήνες, καθώς η Μόσχα τους κατηγορεί για παραβίαση των χωρικών υδάτων της.

Δεδομένου ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014 δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα και η Ουκρανία θεωρεί την χερσόνησο σταθερά δική της, αμφότερες χώρες μπορούν να ισχυριστούν πως το επεισόδιο έλαβε χώρα σε δικά τους νερά. Η αιγιαλίτιδα ζώνη μπορεί να εκταθεί έως και 12 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή.
Πηγή: skai.gr