Το Κρεμλίνο απειλεί με κλιμάκωση μετά την καταγγελία για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν – Κίεβο: «Δεν έχουμε καμία σχέση»

Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, λίγη ώρα μετά τις αναφορές του Κρεμλίνου - Ηχούν οι σειρήνες στο Κίεβο

Με σκληρά αντίποινα απειλεί πλέον η Μόσχα το Κίεβο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Πούτιν με δύο drones που ισχυρίζεται ότι απέτρεψε. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι σταμάτησε μια επίθεση με drone στην προεδρική κατοικία.

Ήδη, οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο και σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, λίγη ώρα μετά τις αναφορές του Κρεμλίνου. Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Χερσώνας.

Μόσχα: «Σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια»

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα πρόκειται για ένα ακόμα κύμα επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει οι ουκρανικές δυνάμεις με drones που στοχεύουν στη ρωσική επικράτεια.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα στόχευσαν το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρών ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες με την χρήση στρατιωτικού συστήματος ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Αντιμετωπίζουμε τις πράξεις αυτές ως σχεδιασμένη τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου που πραγματοποιήθηκε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου, κατά την οποία σχεδιάζεται να παραστούν ξένοι καλεσμένοι...

«Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει απάντηση όπου και όταν το θεωρήσει σκόπιμο».

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν δεν τροποποίησε το πρόγραμμά του και εργάζεται ως συνήθως. «Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα αντιποίνων όπου και όποτε κρίνει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ζελένσκι: "Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα"

"Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιώντας drones με στόχο το Κρεμλίνο.

Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.

Η Ουκρανία "δεν έχει καμία σχέση" με την επίθεση με drones

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο, ανέφερε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Ο γραμματέας Τύπου του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Νικιφόροφ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη επίθεση drone στο Κρεμλίνο στις 3 Μαΐου, καθώς στόχος του Κιέβου είναι να απελευθερώσει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τα ρωσικά στρατεύματα και όχι τη Μόσχα. 

«Δεν έχουμε πληροφορίες για τις λεγόμενες νυχτερινές επιθέσεις στο Κρεμλίνο, αλλά όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Ζελένσκι, η Ουκρανία κατευθύνει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πόρους για την απελευθέρωση των εδαφών της και όχι για την επίθεση άλλων», είπε ο Νικιφόροφ στο BBC. 

 

"Μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση"

«Όσο για τα drones πάνω από το Κρεμλίνο. Όλα είναι προβλέψιμα... Η Ρωσία προετοιμάζει ξεκάθαρα μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση. Γι' αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη υποτιθέμενη ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά επιδεικνύει «drones πάνω από το Κρεμλίνο». Πρώτα απ 'όλα, η Ουκρανία διεξάγει έναν αποκλειστικά αμυντικό πόλεμο και δεν επιτίθεται σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για ποιο λόγο; Αυτό δεν λύνει κανένα στρατιωτικό ζήτημα. Αλλά δίνει λόγους στις ρωσικές δυνάμεις να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις της σε πολίτες... Δεύτερον, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων και περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη των ρωσικών δυνάμεων. Η εμφάνιση μη αναγνωρισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή στην επικράτεια του Κρεμλίνου μπορεί να υποδηλώνει μόνο τις αντάρτικες δραστηριότητες των τοπικών δυνάμεων αντίστασης. Όπως γνωρίζετε, τα drones μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε στρατιωτικό κατάστημα... Η απώλεια του ελέγχου εξουσίας στη χώρα από τη φατρία του Πούτιν είναι προφανής. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για τον απόλυτο έλεγχό της στον αέρα. Με μια λέξη, κάτι συμβαίνει στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά σίγουρα χωρίς τα drones της Ουκρανίας πάνω από το Κρεμλίνο...», δήλωσε από πλευράς του ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

 

Eκτιμήσεις για επίθεση από Ρώσους αντιφρονούντες

«Φάνηκε ότι το drone στο Κρεμλίνο εκτοξεύτηκε από Ρώσους παρτιζάνους από την περιοχή της Μόσχας. Ερωτήσεις: 1. Πώς μπόρεσε ένα drone να περάσει όλη την αεράμυνα που είχε τοποθετηθεί στη Μόσχα; Α, και πώς νιώθουν σήμερα οι επικεφαλής της ρωσικής αεράμυνας, ο Σόιγκου και ο Γερασίμοφ;»  διερωτήθηκε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Άντον Γκεραστσένκο. 

Απαντώντας εξάλλου σε ραδιοφωνικό σταθμό για το τι συνέβη στο Κρεμλίνο, και τι αεροσκάφη βρέθηκαν πάνω από τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε σαρκαστικά «μπορεί να ήταν UFO!»

Να σημειωθεί ότι, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας απέρριψε τις ρωσικές κατηγορίες, αναφέροντας ότι αποτελεί προάγγελο μεγάλης «τρομοκρατικής προβοκάτσιας» από την πλευρά της Μόσχας.

Μπλίνκεν: "Μεγάλη επιφύλαξη για όσα λέει το Κρεμλίνο" 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιώντας drones, όμως ταυτόχρονα είπε ότι ο ίδιος θα αντιμετώπιζε «με πολύ μεγάλη επιφύλαξη» οτιδήποτε προέρχεται από το Κρεμλίνο.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία που έκανε η Μόσχα ότι η Ουκρανία επιχείρησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με επίθεση με drone στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο, δήλωσε από πλευράς του ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Προσπαθούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Αν υπήρχε κάτι, δεν υπήρξε προειδοποίηση».

Απαγορεύτηκαν οι πτήσεις drones σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Μετά τη Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη απαγόρευσε επίσης την πτήση drones πάνω από την πόλη, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Fontanka. Η απαγόρευση - που αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αρχών για επίθεση από drones στο Κρεμλίνο - θα ισχύει έως τις 15 Μαΐου και για πτήσεις σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από την πρώην «πρωτεύουσα των τσάρων». 

Απαγόρευση χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών υιοθετήθηκε επίσης στο Σερπούκοβ, μια πόλη κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της τοπικής διοίκησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr