Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα προσπαθήσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, να κερδίσει τη στήριξη τουλάχιστον άλλων πέντε γερουσιαστών (προερχόμενων από το κόμμα του Ρέντσι και την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι), γράφει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica.

Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απόλυτη πλειοψηφία των 161 γερουσιαστών ώστε να μην κινδυνεύει να μειοψηφήσει σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία.

Η επόμενη νέα, καθοριστική αναμέτρηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, όταν η Γερουσία της Ρώμης θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης (με τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγραφή των αδικημάτων), που ετοίμασε ο αρμόδιος υπουργός, ο Αλφόνσο Μποναφέντε των Πέντε Αστέρων.

Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προχθές με το κόμμα του, τη Ζωντανή Ιταλία, επέλεξε την αποχή κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, έκανε ήδη γνωστό ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, πολλά στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος -το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση- υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα τρεις κινήσεις βασικής σημασίας: διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και ανασχηματισμός.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτός είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι διαφορετικά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σήμερα το απόγευμα, τέλος, αντιπροσωπεία της ιταλικής συντηρητικής παράταξης, με επικεφαλής την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας πρόκειται να επαναλάβουν το αίτημά τους για διάλυση του κοινοβουλίου και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ