Ο ELN βλέπει «κρίση» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας

«Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατόν να υπόκεινται στις διακυμάνσεις των δημόσιων τοποθετήσεων του προέδρου», τόνισε η ηγεσία της οργάνωσης 

Η ένοπλη οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κολομβίας βρίσκονται σε «κρίση», λόγω δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο.

«Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατόν να υπόκεινται στις διακυμάνσεις των δημόσιων τοποθετήσεων του προέδρου», τόνισε η ηγεσία της οργάνωσης –επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη λατινοαμερικάνικη χώρα– σε ανακοίνωσή της. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε κρίση και απαιτείται σαφήνεια από την κυβέρνηση ώστε ο δρόμος προς την ειρήνη να είναι σαφής και για να μπορούμε να μιλάμε με απλή γλώσσα στη χώρα και στον κόσμο», συνεχίζει το κείμενο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτρο αμφισβήτησε προ ημερών σε δημόσια τοποθέτησή του το κατά πόσο η ηγεσία του ELN είναι ενωμένη, ενώ τόνισε πως έχει διατάξει τον στρατό της χώρας να βάλει στο στόχαστρο παράνομες δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, πηγή χρηματοδότησης για τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κολομβία.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις άρχισαν με πρωτοβουλία του κ. Πέτρο, σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, του πρώτου που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας, τον περασμένο χρόνο στο Καράκας, συνεχίστηκαν στο Μεξικό και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Μαΐου στην Αβάνα ο τρίτος τους κύκλος, στον οποίο τα μέρη έχουν αναγγείλει πως θα διαπραγματευθούν αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.

Ανταπαντώντας στην ανακοίνωση του ELN, η κυβέρνηση ανέφερε πως θεωρεί «επιτακτική ανάγκη για εμάς να δώσουμε απαντήσεις στις κοινότητες [σ.σ. που πλήττονται από τον πόλεμο] και να εξασφαλίσουμε (...) αναστολή των εχθροπραξιών από όλα τα μέρη στην ένοπλη σύρραξη, μέτρα προστασίας για τους αμάχους και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών ως πυλώνα-κλειδιού» στη διαδικασία.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις της Κολομβίας και τον ELN απέτυχαν, εν μέρει διότι η οργάνωση είναι αποκεντρωμένη και υπάρχουν διχογνωμίες στις τάξεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ