Κλείνει το φιλελεύθερο περιοδικό Νοκτά

Τη διακοπή της έκδοσής του, ύστερα από 25 χρόνια ζωής, αποφάσισε το φιλελεύθερο τουρκικό ειδησεογραφικό περιοδικό Νοκτά μετά την επιδρομή που πραγματοποίησε η αστυνομία στα γραφεία του.

Η εισβολή της αστυνομίας έγινε, γιατί το περιοδικό είχε δημοσιεύσει εσωτερικό έγγραφο του τουρκικού στρατού. Το έγγραφο αυτό περιείχε καταλόγους με τα ονόματα δημοσιογράφων, τα οποία είχαν καταχωρηθεί σε υποστηρικτές του στρατού και αντιτιθέμενους στο στρατό.

Στη διάρκεια της εισβολής οι αρχές κατέσχεσαν έγγραφα, αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές των δημοσιογράφων και ανέκριναν το προσωπικό.

Εξάλλου, το Μάρτιο το Νοκτά δημοσίευσε αποσπάσματα από το ημερολόγιο, σύμφωνα με το ίδιο, ενός πρώην υπευθύνου του ναυτικού, του Οζντέν Ορνέκ, στο οποίο αυτός διηγείται ότι μια ομάδα στρατηγών σχεδίαζε δύο πραξικοπήματα το 2004 για την ανατροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των διοικητών του στρατού που έχουν επιρροή, σύμφωνα με το περιοδικό.

Ο Ορνέκ διέψευσε ότι είχε τέτοιο ημερολόγιο, αλλά το Νοκτά επέμεινε στην εκδοχή του.

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ επέκρινε νωρίτερα αυτόν το μήνα την προσπάθεια που διεξάγεται εδώ και καιρό για να δυσφημιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr