Κίνδυνος για την Τουρκία

Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ απευθυνόμενος σε σπουδαστές στρατιωτικής ακαδημίας σε διάρκεια τελετής στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν συστηματικές εξωτερικές και εσωτερικές επιθέσεις. Υπογράμμισε ότι θα υπερασπιστεί το έντονα συγκεντρωτικό εθνικό κράτος της Τουρκίας και το λαϊκό σύστημα διακυβέρνησης εναντίον κάθε προσπάθειας για υπονόμευσή τους.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν συστηματική επίθεση από εχθρούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά δεν θα αποστούν από το ρόλο τους στην υπεράσπιση του συγκεντρωτικού κράτους και του λαϊκού συστήματος διακυβέρνησης.

Ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, επανέλαβε επίσης την κατηγορηματική αντίθεση του στρατού στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο γειτονικό βόρειο Ιράκ επειδή κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, όπως δήλωσε, κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο Μπουγιούκανιτ δεν κατονόμασε τις απειλές, αλλά ήταν σαφές από τα ευρύτερα σχόλιά του ότι επέκρινε τόσο τους κούρδους αυτονομιστές όσο και τους ισλαμιστές που αντιτίθενται στο διαχωρισμό του κράτους από τη θρησκεία που ισχύει στην Τουρκία.

Καμιά δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τη λαϊκή δομή της Τουρκίας, καμιά δύναμη δεν είναι αρκετά ισχυρή για να κάνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Μπουγιούκανιτ.

Ο τούρκος στρατηγός εξάλλου είπε επίσης πως ο στρατός θα κάνει σχόλια για το σύνταγμα μόνον όταν αποκαλύφθεί το τελικό σχέδιο για την αναθεώρησή του.
hspace=4
Ο στρατός της Τουρκίας κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί αργά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Referans.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που δεν κατονομάζει, η εφημερίδα αναφέρει πως οι στρατηγοι εκφράσθηκαν έντονα, σε μια πρόσφατη συνάντηση, εναντίον οποιωνδήποτε νέων κινήσεων στο θέμα της Κύπρου, εναντίον της κατάργησης ενός νόμου που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και εναντίον ενός νομοσχεδίου που βοηθάει μη μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα.

Το Γενικο Επιτελείο παρακολουθεί πολύ στενά τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα της Κύπρου, του άρθρου 301 (του ποινικοί κώδικα) και του νόμου περί ιδρυμάτων, αναφέρεται στο δημοσίευμα της Referans.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αντιστράτηγος Χιλμί Ακίν Ζορλού, επικεφαλής της διεύθυνσης σχεδιασμού και αρχών του Γενικού Επιτελείου, μετέφερε, στη διάρκεια συνάντησης τον περασμένο μήνα, στον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους το μήνυμα να προχωρήσουν αργά.
Πηγή: skai.gr