Ιταλία: Η χώρα πέτυχε «ανοσία ασφαλείας», υποστηρίζει ο καθηγητής Ματέο Μπασέτι

Ιταλία: Η χώρα πέτυχε «ανοσία ασφαλείας», υποστηρίζει ο καθηγητής Ματέο Μπασέτι

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία τα νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 57.890, ενώ 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 55 θάνατοι που προστέθηκαν στον σημερινό απολογισμό αφορούν ασθενείς που έχασαν τη μάχη για τη ζωή τις προηγούμενες ημέρες.

Συνολικά, σήμερα πραγματοποιήθηκαν 538.131 διαγνωστικά τεστ, το 10,7% από τα οποία προέκυψαν θετικά.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.037 ασθενείς με Covid-19, 36 λιγότεροι από χθες Τετάρτη. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 14.562 (δηλαδή 565 λιγότεροι σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο).

Από την αρχή της πανδημίας μολύνθηκαν 12.265.343 κάτοικοι της χώρας και έχασαν την ζωή τους 151.962 ασθενείς. Στην φάση αυτή, οι θετικοί στον ιό είναι 1.480.113.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ματέο Μπασέτι, διευθυντή της πτέρυγας μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας, «συνυπολογίζοντας εμβολιασμένους και πολίτες που θεραπεύθηκαν από τον ιό, πάνω από το 95% του πληθυσμού, στην φάση αυτή, χαίρει ουσιαστικής προστασίας».

«Αν δεν θέλουμε να την ονομάσουμε "ανοσία αγέλης", διότι ο ιός αυτός μεταλλάσσεται, μπορούμε να την αποκαλέσουμε "ανοσία ασφαλείας". Θεωρώ ότι είμαστε ιδιαίτερα ασφαλείς, πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Μπασέτι.

Η κυβέρνηση Ντράγκι, παράλληλα, συνεχίζει την χαλάρωση των μέτρων προστασίας, έχοντας το "πράσινο φως" από τη βουλή της Ρώμης. Από τις 10 Μαρτίου θα μπορεί κανείς να επισκέπτεται και πάλι τους συγγενείς του στο νοσοκομείο, για 45 λεπτά την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ. Για όποιον έχει κάνει τρεις δόσεις εμβολίου δεν θα χρειάζεται αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Από την ίδια ημέρα, επίσης, θα ξανανοίξουν τα καφέ στο εσωτερικό θεάτρων και κινηματογράφων. Σύμφωνα με τον Τύπο, τις επόμενες ημέρες η πληρότητα των σταδίων θα αυξηθεί στο 75% και αν τα κρούσματα συνεχίσουν να μειώνονται, από την αρχή του Απριλίου η πληρότητα είναι πιθανό να επιστρέψει στο 100%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ