Ισχύει το κοινό ανακοινωθέν Ανάν - Παπαδόπουλου μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούτζαρικ, δήλωσε ότι ισχύει το κοινό ανακοινωθέν μετά την πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι, μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, «όπου περιγράφονται τα πάντα» και δεν έχει «τίποτα νεότερο» να προσθέσει.
Ο κ. Ντούτζαρικ έκανε τη διευκρινιστική αυτή τοποθέτηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά με τον «τελευταίο θόρυβο» που δημιουργήθηκε στη Λευκωσία περί «διαφοροποίησης των θέσεων» του Γενικού Γραμματέα από το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο σημειωνόταν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επανέναρξη των συνομιλιών «θα πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και βασισμένη σε προσεκτική προετοιμασία». Στη συνέχεια, αναφερόταν ότι «προς αυτό το στόχο ο ΓΓ σημείωσε με ευχαρίστηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν συμφωνήσει ότι διακοινοτικές συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων προς όφελος όλων των Κυπρίων, επί των οποίων χρειάζεται συμφωνία, θα διεξαχθούν σε τεχνικό επίπεδο».
Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, όσο και ο πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος «σημείωσαν την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. να απελευθερώσει τα από καιρού αναμενόμενα κονδύλια προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΓΓ και ο πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εν εξελίξει διάλογο, με τον εκπεφρασμένο στόχο της επίσπευσης της αναζήτησης μίας συνολικής, δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Αγκυρας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Παρίσι, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ευελπιστούν ότι η τουρκική πλευρά θα συναινέσει τελικά στη δημιουργία τεχνικών επιτροπών, αν και υπάρχουν «εντελώς διαφορετικές απόψεις» μεταξύ των μερών για τη θεματολογία που θα πρέπει να ασχοληθούν οι επιτροπές.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr