Ιράν: Τέσσερις κρατούμενοι νεκροί και 61 τραυματίες από την πυρκαγιά στη φυλακή Εβίν

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα η ηρεμία έχει επιστρέψει στη φυλακή

Τέσσερις νεκροί και 61 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από τη φωτιά που ξέσπασε χθες, Σάββατο στην διαβόητη φυλακή Εβίν του Ιράν όπου ξέσπασαν ταραχές, όπως μετέδωσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Παράλληλα, οι δικαστικές αρχές ανέφεραν ότι τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και οι νεκροί πέθαναν από ασφυξία λόω του καπνού.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα η ηρεμία έχει επιστρέψει στη φυλακή. 

Η φωτιά στη διαβόητη φυλακή ξεκίνησε εν μέσω συνεχιζόμενων αναταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας του Ιράν υποστήριξε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε αποθήκη με ρουχισμό κρατουμένων.

Προτού δώσουν οι αρχές απολογισμό από την πυρκαγιά στη δημοσιότητα, κάποιες οικογένειες πολιτικών κρατουμένων κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας από τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των κρατουμένων στην Εβίν.

Η διαβόητη φυλακή Εβίν, όπου κρατούνται ποινικοί και πολιτικοί κρατούμενοι, κατηγορείται επί μακρόν από δυτικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρισκόταν στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης το 2018 για «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ένα εργαστήριο της φυλακής τυλίχθηκε στις φλόγες «έπειτα από καυγά που ξέσπασε ανάμεσα σε κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα και κλοπές».

Στην Εβίν κρατούνται πολλοί καταδικασθέντες για θέματα ασφαλείας, ανάμεσά τους και Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα.

Πηγή: skai.gr