Κλείσιμο

«Ευρωσκεπτικιστικό μήνυμα από το δεξί χέρι του Τραμπ» πριν το ταξίδι Πενς

Τη Δευτέρα, σε μία πολιτικά βαρυσήμαντη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς εξέφρασε δημόσια τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ για σταθερή και βαθιά συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα ο ισχυρός σύμβουλος στρατηγικής του αμερικανού προέδρου Στίβεν Μπάνον φέρεται να είχε στείλει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, πριν το ταξίδι Πενς στη Γηραιά Ήπειρο ο κ. Μπάνον συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον. Του μετέφερε πως αντιλαμβάνεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ελλαττωματικό κατασκεύασμα κι ότι είναι υπέρ των διατλαντικών επαφών σε διμερές επίπεδο, δηλαδή παρακάμπτοντας τη συλλογικότητα της Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως η συνομιλία διήρκεσε μόλις τρία λεπτά χωρίς να έχει ιδιαίτερο περιεχόμενο. Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο αντέτειναν πως ή συνάντηση διήρκεσε περισσότερο και χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Μπάνον ώστε να εξηγήσει στον γερμανό διπλωμάτη την κοσμοθεωρία του.

Οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Μπάνον θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τα όσα είχε πει το 2014 ως ομιλητής σε συνέδριο στο Βατικανό, όταν μίλησε θετικά για τα λαϊκίστικά και εθνικιστικά κινήματα που είχαν εμφανιστεί στη Γηραιά Ήπειρο, σημειώνοντας πως ο εθνικισμός ήταν ο θεμέλιος λίθος της Δυτικής Ευρώπης.

«Νομίζω αυτό μπορεί να μας πάει μπροστά», είχε πει, μιλώντας τότε ως επικεφαλής του Breitbart News, ενός ενημερωτικού σάιτ που είναι πυλώνας της αποκαλούμενης «εναλλακτικής δεξιάς» στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, το μήνυμα Μπάνον θορύβησε το Βερολίνο, εν μέρει επειδή υπήρχε η ελπίδα ότι αφού μπήκε στον Λευκό Οίκο ο στενός συνεργάτης του κ. Τραμπ θα μετρίαζε τη στάση του.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η συνάντηση στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε τους φόβους πως η Γερμανία και οι εταίροι της θα πρέπει να προετοιμαστούν για αμερικανική «έχθρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Δεύτερη πηγή σημείωσε πως η Ουάσιγκτον έδινε την εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζει τη συνεισφορά της Ε.Ε. στο σμίλευμα της ειρήνης και ευημερίας μετά το 1945.

Το μήνυμα Μπάνον δόθηκε τη στιγμή που η Ε.Ε. ετοιμάζεται για αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία ιδρυτικά μέλη της, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Και στις τρείς χώρες ευρω-σκεπτικιστικές δυνάμεις έχουν πρωτοφανή δύναμη δημοσκοπικά.

Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ
έχει επανειλημμένα χαιρετίσει το Brexit, οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά ζήτησαν από τον κ. Πενς να δώσει σαφείς διαβεβαιώσεις για τη φιλία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κάτι που ο αμερικανός αντιπρόεδρος έπραξε με το παραπάνω σε σειρά ομιλιών του στο Μόναχο και στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις Πενς εν μέρει καθησύχασαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όμως οι επιφυλάξεις απέναντι στις ΗΠΑ φαίνεται πως παραμένουν, σύμφωνα με το Reuters.

Ίσως ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση με τον κ. Πενς, όταν είπε αισιόδοξα μεν, διπλωματικά δε πως πλέον αισθάνεται πιο αισιόδοξος για τις προοπτικές της διατλαντικής σχέσης.
Πηγή: skai.gr