Δυτική Σαχάρα: Ηγετικό στέλεχος του Πολισάριο και τρεις μαχητές των σαχραουί σκοτώθηκαν σε πλήγμα drone του Μαρόκου

Η υπόθεση της Δυτικής Σαχάρας, που χαρακτηρίζεται «μη αυτόνομη περιοχή» από τον ΟΗΕ, απούσης οριστικής διευθέτησης, φέρνει αντιμέτωπους εδώ και δεκαετίες τον στρατό του Μαρόκου και τους αυτονομιστές του Πολισάριο, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Αλγερία

Στρατιωτικός ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος Μέτωπο Πολισάριο και τρεις μαχητές του σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή σε πλήγμα μαροκινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη διεκδικούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, μεσούσης επίσκεψης που κάνει στην περιοχή αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των σαχραουί, το SPS.

Η υπόθεση της Δυτικής Σαχάρας, που χαρακτηρίζεται «μη αυτόνομη περιοχή» από τον ΟΗΕ, απούσης οριστικής διευθέτησης, φέρνει αντιμέτωπους εδώ και δεκαετίες τον στρατό του Μαρόκου και τους αυτονομιστές του Πολισάριο, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Αλγερία.

«Ο διοικητής της έκτης στρατιωτικής περιφέρειας, ο Άμπα Αλί Χαμούντι, μέλος της εθνικής γραμματείας του Πολισάριο, έπεσε στο πεδίο της τιμής μαζί με άλλους τρεις μαχητές», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η προεδρία των σαχραουί κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικό ιστότοπο των σαχαριανών, «έπειτα από μάχες στην περιοχή Μαχμπές, η μαροκινή αεροπορία ανταπέδωσε χρησιμοποιώντας δυο drones ισραηλινής κατασκευής».

Η μαροκινή πλευρά ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Τζόσουα Χάρις, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη βόρεια Αφρική, άρχισε χθες Παρασκευή επίσκεψη στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Δυτική Σαχάρα, σύμφωνα με το SPS.

Τον Απρίλιο του 2021, άλλος στρατιωτικός ηγέτης των σαχραουί, ο επικεφαλής της χωροφυλακής Άντα Αλ Μπεντίρ, σκοτώθηκε σε πλήγμα drone στην Τιφαρίτι, κοινότητα στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας, υπό τον έλεγχο του Πολισάριο.

Το κίνημα, το οποίο ανακήρυξε την ίδρυση της Αραβικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Σαχάρας (ΑΛΔΣ) το 1976, μετά την απεμπλοκή της Ισπανίας, απαιτεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είχε συμφωνηθεί το 1991 μεν, αλλά ουδέποτε οργανώθηκε, ενώ η Ραμπάτ, που ελέγχει το 80% της περιοχής, υπόσχεται αυτονομία, αλλά χωρίς αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας του βασιλείου του Μαρόκου.

Έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια κατάπαυσης του πυρός, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Πολισάριο και στο Μαρόκο ξανάρχισαν στα μέσα του Νοεμβρίου του 2020, μετά την ανάπτυξη μαροκινών στρατευμάτων σε ουδέτερη ζώνη στο νότιο άκρο της Δυτικής Σαχάρας με διαταγή να διώξουν αυτονομιστές οι οποίοι είχαν αποκλείσει τον μοναδικό δρόμο προς τη δυτική Αφρική, τον οποίο χαρακτηρίζουν παράνομο, αφού δεν υπήρχε όταν τα δυο μέρη σύναψαν εκεχειρία το 1991.

Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια οι Σαχράουι κάνουν συχνά λόγο για μάχες και λένε πως προκαλούν ανθρώπινες απώλειες στη μαροκινή πλευρά. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται ποτέ από τις μαροκινές αρχές.

Άλλοτε ισπανική αποικία, η Δυτική Σαχάρα είναι αχανής περιοχή που καλύπτεται από έρημο και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με ύδατα πλούσια σε αλιεύματα και αξιόλογα αποθέματα φωσφορικών αλάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Νεκροί