Διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Εκπρόσωποι 23 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κοντολίζα Ράις, συμμετέχουν στη διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Παρών και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, απουσιάζει όμως το Ισραήλ, το οποίο δήλωσε ότι θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.
Προεργασίες: Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής ο οποίος είχε χθες συνάντηση με το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ χαρακτήρισε τη Σύνοδο φάση προετοιμασίας για την ειρήνη. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από το Μαχμούτ Αμπάς να λάβει μέτρα κατά των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων. Αναφερόμενος στην απουσία της ισραηλινής πλευράς, ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την άποψη ότι η απουσία αυτή «δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διάσκεψη».
Καταδίκη της επίθεσης: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε αργά χθες βράδυ «με τον εντονότερο δυνατό τρόπο» την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ, την περασμένη Παρασκευή, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.
Η σύνοδος: Στην σύνοδο θα λάβουν μέρος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα και οι υπουργοί Εξωτερικών είκοσι περίπου χωρών. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσαν ότι δεν θα μετάσχουν στη σύνοδο του Λονδίνου μόλις αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τόνι Μπλερ.
Πηγή: skai.gr