Συρία: Για αντίποινα ετοιμάζεται ο Τραμπ ενώ ζητά και νέα έρευνα του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών ποια θα είναι η αντίδρασή τους στην φερόμενη χημική επίθεση των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων στην πόλη Ντούμα, δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Τραμπ ορκίστηκε πως οι υπαίτιοι του βομβαρδισμού θα ταυτοποιηθούν, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για τη Ρωσία και το Ιράν, που είναι οι κυριότεροι σύμμαχοι του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Εάν είναι η Ρωσία, εάν είναι η Συρία, εάν η το Ιράν, εάν είναι όλοι τους μαζί, θα το βρούμε [ποιος φταίει]», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν πως 40 έως 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φερόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα. Καταγγέλλουν πως, με βάση τα συμπτώματα, οι δυνάμεις του Άσαντ έναν χρήση αερίου χλωρίου και σαρίν.

Μόσχα και Δαμασκός διαψεύδουν κατηγορηματικά της καταγγελίες, κατηγορώντας τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που παραμένουν στη Ντούμα ότι κατασκευάζουν προβοκατόρικες καταγγελίες ώστε να σταματήσουν την επέλαση των συριακών στρατευμάτων.

Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο περί χημικής επίθεσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, δεν απέκλεισε νωρίτερα το ενδεχόμενο αμερικανικών πυραυλικών επιθέσεων εναντίον της συριακών εγκαταστάσεων.

«Δεν αποκλείω τίποτε επί του παρόντος», είπε ο κ. Μάτις, προσθέτοντας πως το πρώτο πράγμα που προσπαθεί να κατανοήσει η Ουάσιγκτον είναι για ποιο λόγο μπορεί να γίνεται χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στη Συρία.

Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, ήταν εγγυήτρια δύναμη της συμφωνίας του 2013 που θεωρητικά διασφάλισε τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ


Αργότερα τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Ντούμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ΗΠΑ θα καταθέσουν σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η σύσταση «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για την χρήση στα χημικών όπλων στη Συρία.

Αυτό το νέο εργαλείο έρευνας θα έχει αρχικά εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη. Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον οργανισμό έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία μετά τη διάλυση, στα τέλη του 2017, της JIM, ομάδας του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων η εντολή της οποίας δεν ανανεώθηκε λόγω πολλών ρωσικών βέτο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Πηγή: skai.gr