Κλείσιμο

Τραμπ: Τα όπλα μας είναι έτοιμα και οπλισμένα απέναντι στη Βόρεια Κορέα

Νέα σκληρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει ότι οι αμερικανικές «στρατιωτικές λύσεις» είναι πλέον έτοιμες και οπλισμένες («locked and loaded») σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ συμπεριφερθεί «απερίσκεπτα».

Ο Βορράς έχει απειλήσει ότι έως τα μέσα Αυγούστου θα εκπονήσει σχέδιο για την εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων με στόχο τα νερά ανοιχτά της νήσου Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη.

Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου προκάλεσε αιχμηρό σχόλιο από τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «η λεκτική κλιμάκωση» δεν συνιστά λύση και επισήμανε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην Κορέα.

Στο «τιτίβισμα» ο κ. Τραμπ εκφράζει την ελπίδα πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν «θα «βρει έναν άλλο δρόμο». Στο παρελθόν η Ουάσιγκτον έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων τη διακοπή πυραυλικών δοκιμών από το Βορρά, με απώτερο στόχο και τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας.

Η τοποθέτηση Τραμπ διατηρεί στα ύψη την επιθετική ρητορική προς την Πιονγκγιάνγκ, παρά την κριτική που έχει δεχτεί ο αμερικανός πρόεδρος ότι κλιμακώνει την ένταση και δίνει βάση στην βορειοκορεατική αντιδραστικότητα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει χλευάσει ως «ανοησία» πρόσφατη προειδοποίηση του κ. Τραμπ ότι θα έλθει αντιμέτωπη με πρωτοφανή «φωτιά και οργή» εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ. Το βράδυ της Πέμπτης ο αμερικανός πρόεδρος ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, λέγοντας ότι η επίμαχη δήλωσή του ίσως «δεν ήταν αρκετά σκληρή».

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα αρχίσουν στις 21 Αυγούστου, όπως έχει προγραμματιστεί. Η Βόρεια Κορέα αντιλαμβάνεται τα ετήσια γυμνάσια ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια ενώ η Κίνα έχει ζητήσει τη διακοπή τους.

Η στάση Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στελέχη της κυβέρνησής του προκειμένου να χαμηλώσουν την ένταση.

Κυριότερος εκφραστής αυτής της τάσης αποκλιμάκωσης ήταν το υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος χθες δήλωσε καθησυχαστικά ότι η Βόρεια Κορέα δεν συνιστά άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να «κοιμούνται ήσυχα», είπε, ενώ εξήγησε τη δήλωση Τραμπ περί «φωτιάς και οργής» υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος ήθελε απλώς να στείλει ένα σκληρό μήνυμα.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει ανέβει στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες δοκιμές βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την απομονωμένη χώρα, στις 4 και στις 28 Ιουλίου.

Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά από δημοσίευμα της «Washington Post», στις αρχές αυτής της εβδομάδας, που ανέφερε ότι βάσει των εκτιμήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου ο Βορράς έχει πλέον αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές που είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Πηγή: skai.gr