Κλείσιμο

Ρεαλισμός vs λαϊκισμός – Μέρκελ - Τραμπ σήμερα στις 19:30 @skaigr

Η καγκελάριος της Γερμανίας συναντάται σήμερα (19:30 ώρα Ελλάδας) με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ και είναι η πρώτη επί της ουσίας σύγκρουση ρεαλισμού και λαϊκισμού.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη κάθε άλλο παρά «αχαρτογράφητα νερά» είναι για την Γερμανίδα πρωθυπουργό καθώς η συγκεκριμένη επίσκεψη στον λευκό Οίκο είναι η 3η της και θα μπορούσε κάποιος σκωπτικά να σημειώσει πως η κα. Μέρκελ γνωρίζει ίσως καλύτερα τα «κατατόπια» από το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μετά τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, περνά το κατώφλι του Λευκού Οίκου έχοντας την πρόθεση αρχικά να προειδοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η επιβολή προστατευτικών δασμών θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίμετρα, όπως την επιβολή μεγαλύτερων φόρων στις αμερικανικές εταιρείες. Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει ήδη επιτεθεί στη Μέρκελ επισημαίνοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί για το προσφυγικό είναι «τρελή».

Η σημερινή συνάντηση, την οποία μετέθεσε η καταιγίδα «Στέλλα», γίνεται επίσης την ώρα που οι συντηρητικοί υποστηρίζουν πως η Ευρώπη πρέπει μόνη να βρει λύσεις στα προβλήματά της. Υπάρχουν επίσης όπως διαρρέεται πιέσεις προς τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ να «μπλοκαριστεί» η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ουσιαστικές και ποιοτικές διαφορές

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχουν απλά διαφορετική οπτική ή διαφορετική αφετηρία. Οι διαφορές τους είναι σημαντικές και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, πως με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να είναι ante portas στη Γερμανία, η σημερινή συνάντηση υπάρχει περίπτωση να είναι και ένα μήνυμα από την πλευρά της Μέρκελ τόσο προς το εσωτερικό της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει κατηγορηθεί προσωπικά για την προσέγγιση που έχει επιλέξει τόσο στην οικονομία όσο και στο μεταναστευτικό. Η προσέγγισή της πάντως ακόμη κι αν κάποιοι διαφωνούν δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν πως έχει λογική, επιχειρηματολογία και κυρίως μέθοδο.

Από την άλλη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστες ημέρες διακυβέρνησης να δημιουργήσει αντιδράσεις που κανείς κατά το παρελθόν δεν είχε δημιουργήσει ακόμη και σε μία ολόκληρη θητεία. Αποκορύφωμα φυσικά τα διατάγματα, που υπογράφονται – αλλάζουν και επιστρέφουν στο οβάλ γραφείο, για το μεταναστευτικό με το οποία ουσιαστικά καθιστά σαφές πως η Αμερική επιστρέφει όχι στο «Great Again» αλλά στο «εσωστρεφές εις το διηνεκές».

Είναι επίσης βέβαιο πως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν οι δύο ηγέτες την οικονομία απέχει σημαντικά, αν και οι πιο αισιόδοξοι σημειώνουν πως μπροστά στον κίνδυνο για γιγάντωση των εξόδων για εξαγωγές, οι όποιες διαφορές θα γεφυρωθούν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως βασικό του μέλημα είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και η υλοποίηση του δόγματος «αγοράζουμε αμερικανικά – προσλαμβάνουμε αμερικανικά» (σ.σ άσχετα αν από αυτό εξαιρούνται μέλη της οικογενείας).

Από την άλλη πλευρά η Άγγελα Μέρκελ παρά την οικονομική ύφεση και τα πολλά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και σε αυτό της Ευρωζώνης, έχει να επιδείξει αποτελέσματα, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι τα αναμενόμενα. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επίγνωση των απαιτήσεων και των θυσιών που είναι απαιτητές προκειμένου να υπάρξει σφαιρική πρόοδος και δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει την ακύρωση της όποιας προόδου έχει συντελεστεί τουλάχιστον στα χρόνια της διακυβέρνησής της. Θα πρέπει επίσης να της πιστωθεί πως επί των ημερών της έχει επέλθει ισορροπία ακόμη και στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών σε μία περίοδο γεμάτη εντάσεις, προβλήματα όπως το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία και διεκδικεί με αξιώσεις μία 3η θητεία στα ινία της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης.

Τι αναμένουμε από τη σημερινή συνάντηση

Η Μέρκελ αναμένεται να ταχθεί σήμερα υπέρ της διατήρησης του ελεύθερου εμπορίου και μιας ισχυρής Ευρώπης και για αυτούς τους λόγους κάλεσε την Ε. Ε να επιδιώξει τη δημιουργία εμπορικών συμφωνιών με άλλα κράτη, ως απάντηση στην ρητορική προστατευτισμού του Tραμπ.
Με την επίσκεψή της, η Μέρκελ έχει στόχο να αποκομίσει και προεκλογικά οφέλη. Για την Γερμανίδα καγκελάριο, η υπεράσπιση του εξαγωγικού μοντέλου της γερμανικής οικονομίας αποτελεί «κλειδί» για την δημοτικότητα του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Για την σημερινή τους συνάντηση, η Μέρκελ έχει προετοιμαστεί εντατικά, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα "Bild" προσθέτοντας πως έχει μελετήσει τις σημαντικότερες ομιλίες του Αμερικανού προέδρου.

Ομοιότητες;

Πέρα από το ξανθό της κόμης οποιαδήποτε άλλη αναζήτηση ομοιοτήτων ανάμεσα στους δύο ηγέτες απέβη άκαρπη…
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης