Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκατέλειψαν το νοσοκομείο στην Κουντούζ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκατέλειψαν το νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του κτηρίου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 19 ανθρώπων.

«Το νοσοκομείο των ΓΧΣ δεν λειτουργεί πια. Όλοι οι ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση έχουν παραπεμφθεί σε άλλες δομές υγείας και δεν υπάρχει προσωπικό των ΓΧΣ που να εργάζεται στο νοσοκομείο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Η εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το νοσοκομείο της Κουντούζ θα ανοίξει ξανά στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι το κλείσιμό του μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες στην τοπική κοινωνία, καθότι δεν υπάρχει άλλο κέντρο υγείας που να μπορεί να φροντίσει σοβαρά τραύματα στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν πως το νοσοκομείο χτυπήθηκε από αεροπορικές δυνάμεις της πολυεθνικής NATOϊκής δύναμης που επιχειρεί στο Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι είχαν επανειλημμένα δώσει στις αφγανικές και τις αμερικανικές Αρχές τις συντεταγμένες του νοσοκομείου. Έχουν μάλιστα καταγγείλει ότι οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν για περισσότερα από 30 λεπτά αφού ενημέρωσαν για τον κίνδυνο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως το νοσοκομείο ενδεχομένως ήταν «παράπλευρη απώλεια» αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν «στην περιοχή», κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν αιφνιδιαστικά την Κουντούζ τη Δευτέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευθεί πως η Ουάσιγκτον διεξάγει «πλήρη έρευνα» ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια του «τραγικού περιστατικού», εκφράζοντας βαθιά συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δεχτεί ότι η καταστροφή του νοσοκομείου προκλήθηκε από αμερικανικά πυρά.

Νωρίτερα, το αφγανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως ομάδα ανταρτών Ταλιμπάν είχε εισβάλει στο νοσοκομείο και χρησιμοποιούσε τους ασθενείς ως «ανθρώπινη ασπίδα» για να επιτεθεί χωρίς κίνδυνο στις συμμαχικές δυνάμεις.

Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέψευσαν κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Καμπούλ. «Οι πύλες του νοσοκομειακού συγκροτήματος ήταν κλειστές όλη τη νύχτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φιλανθρωπική οργάνωση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση ο βομβαρδισμός ενός «πλήρως λειτουργικού νοσοκομείου ποτέ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Πολλοί νοσηλευτές και νοσηλευόμενοι παραμένουν αγνοούμενοι, καθώς τη στιγμή της επίθεσης βρίσκονταν στο χώρο 105 ασθενείς και συγγενείς τους και περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι.

«Ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική» χαρακτήρισε την επίθεση ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μάλιστα, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας επισημαίνοντας ότι εάν η επίθεση αναγνωρισθεί ως σκόπιμη «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου».
Πηγή: skai.gr