Κλείσιμο

Βρετανία: Κυριαρχία Κάμερον - Παραιτήσεις Mίλιμπαντ, Κλεγκ και Φάρατζ

Απόλυτη πολιτική κυριαρχία φαίνεται ότι εξασφάλισε ο Ντέιβιντ Κάμερον στις βρετανικές εκλογές, με την αυτοδυναμία που επιτυγχάνει, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία 327 εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο των 650 εδρών. Ο Κάμερον έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. 

Δεύτεροι μεγάλοι κερδισμένοι πέρα από τους Συντηρητικούς είναι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP της Νίκολα Στέρτζιον, που εξασφάλισαν 56 από τις 59 βουλευτικές έδρες στη Σκωτία, βελτιώνοντας την επίδοσή τους κατά 50 έδρες σε βάρος κυρίως των Εργατικών


Eιδικότερα, σύμφωνα με τα ώς τώρα αποτελέσματα, οι Τόρις είναι οι νικητές συγκεντρώνοντας 327 έδρες (από 302 το 2010 - 326 οι αναγκαίες για αυτοδυναμία), οι Εργατικοί έπονται με 232(από 256), οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές εκτοξεύονται στις 56 έδρες (από 6), το DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) παραμένει στις 8 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες καταγράφουν βουτιά με 8 έδρες(από 56), ενώ το UKIP καταλαμβάνει μόνο 1 έδρα όπως 1 έδρα καταλαμβάνει και το Πράσινο κόμμα. 

Οι χαμένοι

Τις παραιτήσεις τους από την ηγεσία των κομμάτων τους ανακοίνωσαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας οι ηγέτες των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Κόμματος Ανεξαρτησίας UKIP Εντ Μίλιμπαντ, Νικ Κλεγκ και Νάιτζελ Φάρατζ, αντίστοιχα, μετά την καθολική νίκη των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι συνεχάρη τηλεφωνικά τον κ. Κάμερον και ανέλαβε την ευθύνη της ήττας παραιτούμενος. Ο κ. Κλεγκ είπε πως το αποτέλεσμα ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες από την ίδρυσή τους, ενώ ο Νάιτζελ Φάρατζ τήρησε την προεκλογική του δέσμευση ότι θα παραιτηθεί αν δεν αναδειχθεί βουλευτής.

Το UKIP ήρθε μεν τρίτο κόμμα σε αριθμό ψήφων στην επικράτεια, αλλά ανέδειξε μόλις έναν βουλευτή με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός - ΑΜΠΕ