Αποκλεισμένη σε χωριό του Νεπάλ μια Ελληνίδα

Αποκλεισμένη σε ένα ορεινό χωριό του Νεπάλ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είναι μια Ελληνίδα από την Κρήτη, η οποία είναι ευτυχώς καλά στην υγεία της.

Η κοπέλα κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τον πατέρα της Γ. Ρουσσομουστακάκη, μέσω του Facebook για να ζητήσει βοήθεια. «Είναι 6 χιλιόμετρα μακριά από το Κατμαντού... Μας είπε ότι είναι καλά στην υγεία της και τώρα ψάχνουμε τρόπο επιστροφής. Είναι πολύ δύσκολο» σημείωσε ο κ. Ρουσσουμουστακάκης.

«Πήγε με τα πόδια, δύο ώρες σε περιοχή με ηλεκτρικό και επικοινώνησε μαζί μας» εξήγησε. «Έκανε εθελοντική εργασία σε ένα σχολείο. Είχε εισιτήριο επιστροφής για αύριο» συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στον ΣΚΑΪ από το Νεπάλ απ’ όπου βρίσκεται ότι δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα της έκτασης της καταστροφής από το σεισμό.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός προήλθε από τη σύγκρουση της τεκτονικής πλάκας της Ασίας με την πλάκα Ινδίας. Λόγω της σύγκρουσης υπάρχει πτύχωση πετρωμάτων και δημιουργήθηκαν τα Ιμαλάια.

«Αυτή η ορεινή αλυσίδα προήλθε από χιλιάδες τέτοιους σεισμούς. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε σεισμικό κενό... Ένα από τα ρήγματα δεν είχαν σπάσει και υπάρχουν και άλλα δύο. Το ένα που δεν είχε σπάσει έδωσε και τον προχθεσινό σεισμό» τόνισε ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ. «Ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο» δήλωσε πάντως κατηγορηματικά.

Ο κ. Λέκκας είναι επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας στο Νεπάλ.
Πηγή: skai.gr