Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία, το μήνυμα Πούτιν στη Μέρκελ

Τη θέση της Μόσχας πως η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, μετά και την απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, μετέφερε χθες Τρίτη στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο παράλληλα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι κάνει «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων».

Μιλώντας νωρίτερα την Τρίτη, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως αναμένει καταδίκη των ενεργειών του Κιέβου από τη διεθνή κοινότητα.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των τετραμερών συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου στη Γενεύη, και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Σε συνομιλία του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Πούτιν είπε ακόμα ότι «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου, που «αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Ουκρανία εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Παρά την έναρξη της «σταδιακής» επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία, το μοναδικό επεισόδιο βίας έλαβε χώρα στην πόλη Κραματόρσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το τοπικό αεροδρόμιο.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ χαιρέτησε την απελευθέρωση του αεροδρομίου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς. Ωστόσο το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως στο χώρο δεν υπήρχαν ένοπλοι αυτονομιστές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ