Ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία ζητά ο Γιανουκόβιτς

Επιστολή μέσω της οποίας ζητά τη χρήση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να αποκατασταθεί «ο νόμος και η τάξη» στην Ουκρανία έχει ζητήσει από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Στην επιστολή του, τμήματα της οποίας ανέγνωσε υψηλόφωνα ο κ. Τσούρκιν, ο κ. Γιανουκόβιτς φέρεται να καταγγέλλει «ενέργειες τρομοκρατίας και βίας υπό την επιρροή Δυτικών χωρών», αλλά και «διώξεις» πολιτών «για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους».

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως στόχος της όποιας επέμβασής της στην Ουκρανία είναι η προστασία των ρώσων πολιτών και των ρωσόφωνων πληθυσμών από τη δράση «υπερ-εθνικιστών». Την εν λόγω θέση επανέλαβε και ο κ. Τσούρκιν.

«Τούτων όλων δοθέντων, καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκειμένου να εγκαθιδρύσει νομιμότητα, ειρήνη, νόμο και τάξη, σταθερότητα και την [ασφάλεια] του λαού της Ουκρανίας», συμπληρώνει ο κ. Γιανουκόβιτς.

Σημειώνεται πως η επιστολή υπογράφεται την 1η Μαρτίου, αλλά οι πρώτες κινήσεις ενόπλων που κατά πάσα πιθανότητα είναι ρώσοι στρατιώτες, στην Κριμαία έλαβαν χώρα δύο ημέρες νωρίτερα, στις 27 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία αμφισβητεί έντονα τη νομιμότητα των νέων Αρχών στο Κίεβο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γιανουκόβιτς, που έχει βρει καταφύγιο σε ρωσικό έδαφος, έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί τον εαυτό του νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας,

Υπό αυτό το πρίσμα, η φερόμενη επιστολή Γιανουκόβιτς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα προκειμένου να προσδώσει νομιμότητα σε οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος.

Σκληρή ήταν η απάντηση της πρεσβευτού των Ηνωμένων Πολιτειών Σαμάνθα Πάουερς, η οποία αντέτεινε πως δεν υπάρχει «κανένα στοιχείο» που να καταδεικνύει ύπαρξη απειλής σε βάρος Ρώσων ή ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ενεργεί υπό το κάλυμμα μίας «φανταστικής απειλής», προσέθεσε, καταγγέλλοντα επικίνδυνη στρατιωτική επέμβαση» στην Κριμαία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ