Διεθνείς παρεμβάσεις και «ναι» τουρκοκυπρίων για Κοινή Δήλωση στο Κυπριακό

Διεθνείς παρεμβάσεις αλλά και σημαντικές εξελίξεις σημαδεύουν κατά τα τελευταία 24ωρα τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς το βράδυ της Παρασκευής ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αποδέχτηκε το κείμενο Κοινού Ανακοινωθέντος που πρότεινε η Λευκωσία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα.

Η αποδοχή του κειμένου Κοινής Δήλωσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά ήλθε στον απόηχο σειράς αμερικανικών επαφών-παρεμβάσεων, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία του εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον σε «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου», και τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς να επικοινωνεί με τον κ. Έρογλου.

Σύμφωνα με το κυπριακό δίκτυο Sigmalive, στις συνομιλίες δε θα λάβει μέρος ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Νταουνερ, αλλά η Λίσα Μπάτενχαϊμ, ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο νησί.

Ο κ. Ντάουνερ κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει στόχος έντονης κριτικής από την ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω συνάντησης που είχε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην «πρεσβεία» της Άγκυρας στο ψευδοκράτος, αλλά και λόγω αποστροφής του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν περί «ελληνοκυπριακής κοινότητας» αντί για Κυπριακή Δημοκρατία, λάθος που αποδόθηκε στον κ. Ντάουνερ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ