Αποκλεισμό του Λιβάνου επιχειρεί το Ισραήλ

Ισραηλινά πολεμικά πλοία προχωρούν από το πρωί σε ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, καθώς τα λιμάνια της χώρας, όπως ισχυρίστηκε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων και ανδρών για ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο Λίβανο.
Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, μετέδωσε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει τον αποκλεισμό του Λιβάνου από αέρος, θαλάσσης και ξηράς. Στόχος να πιέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο στο Νότιο Λίβανο, όπου δρα ανεξέλεγκτα η Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στη διάρκεια της ημέρας θα συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές με στόχο γέφυρες, το αεροδρόμιο της Βηρυτού, το προάστιο όπου βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός, καθώς και κτίρια που χρησιμοποιεί η ηγεσία της Χεζμπολάχ. Σε αντίποινα η σιιτική οργάνωση έπληξε με ρουκέτες την πόλη Ναχαρίγια στο Βόρειο Ισραήλ.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 27 άμαχοι στο νότιο λίβανο, μια γυναίκα στη Ναχαρίγια κι έχουν τραυματισθεί περισσότεροι από 20 και στις δυο περιοχές.

Ανησυχία στην Ελλάδα

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, χαρακτηρίζοντάς τις «δραματικές», κάνοντας παράλληλα λόγο για επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον κύριο Κουμουτσάκο το υπουργείο εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές πρεσβείες στην περιοχή κι έχει ενεργοποιήσει την επιτροπή αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων. Ο κύριος Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει διαθέσει μέσω μη Κυβερνητικών Οργανώσεων βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στον παλαιστινιακό λαό.
Έκκληση για ηρεμία

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ και επέρριψε τις πολιτικές ευθύνες στη Συρία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τη λιβανική σιιτική οργάνωση. Η Συρία απάντησε πως το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τις αντιδράσεις των ανταρτικών ομάδων.
Η Κομισιόν ζήτησε την απελευθέρωση των δύο ισραηλινών στρατιωτών που αιχμαλώτισε η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ενώ η Φινλανδική προεδρία μελετά τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση της Ε.Ε στο Ισραήλ με την απειλή του παγώματος της Συμφωνίας σύνδεσής του με την Ένωση. Σύμφωνα με πηγή της προεδρίας, η συμφωνία αυτή συνοδεύεται και από ρήτρα σεβασμού από Ισραήλ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
«Δυσανάλογη πολεμική πράξη» χαρακτήρισε ο γάλλος υπουργός εξωτερικών την ισραηλινή επίθεση στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, αλλά και το ενδεχόμενο αποκλεισμού μια κυρίαρχης χώρας. Ο Ντουστ Μπλαζί απηύθυνε έκκληση και στις δυο πλευρές να επιστρέψουν στη λογική ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.
Και η Ρωσία καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά «υποδομών κοινής ωφελείας» στο Λίβανο και τη Γάζα και απευθύνει έκκληση ηρεμίας προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να αποτραπεί «μια ευρύτερη σύρραξη».
Πηγή: skai.gr