Απελευθερώθηκε πολιτική κρατούμενη στην Κούβα

Η Κούβα απελευθέρωσε την αντιφρονούντα οικονομολόγο Μάρτα Μπεατρίζ Ροκέ, τη μόνη γυναίκα μεταξύ των 75 ατόμων που είχαν συλληφθεί πριν από 16 μήνες στα πλαίσια μιας επιχείρησης «καταστολής αντιφρονούντων» το 2003.
Η Ροκέ, η υγεία της οποίας επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης της, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα το πρωί, δήλωσε ένας συνεργάτης της ο Ρενέ Γκομέζ Μανζάνο.
Η Ροκέ είναι το ενδέκατο άτομο, από τους σκληρούς επικριτές του Φιντέλ Κάστρο, που αφέθηκαν ελεύθεροι τους τελευταίους μήνες. Από τον Απρίλιο η κυβέρνηση της Κούβας έχει απελευθερώσει 7 από τους 75 συλληφθέντες για λόγους υγείας. Τέσσερις που κρατούνταν επί δύο χρόνια χωρίς δίκη αφέθηκαν κι αυτοί ελεύθεροι.
Πριν ένα χρόνο η Ροκέ μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο γιατί η υγεία της χειροτέρευε. Υπέφερε από υπέρταση, πόνους στο στήθος και είχε ρινορραγίες.
Η Ροκέ, 58 χρόνων είχε καταδικασθεί σε 20ετη κάθειρξη με την κατηγορία της συνωμοσίας με τις ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. Εκτός των άλλων κρίθηκε ένοχη και για τη δημιουργία ιστοσελίδας στην οποία περιέγραφε την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της Κούβας.
Είναι η δεύτερη φορά που η Ροκέ είχε συλληφθεί. Στη δεκαετία του `90 συνελήφθη και κρατήθηκε επί τρία χρόνια γιατί επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μαζί με άλλους τρεις οικονομολόγους γνωστούς ως η «Ομάδα των 4».
Πηγή: skai.gr