Θύελλα αντιδράσεων για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ – Τι μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν

Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη

Μονομερή εκτελεστικά διατάγματα προανήγγειλε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου. Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα αφορούν και πότε θα εκδοθούν.

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η απόφαση του πολύ συντηρητικού Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του "Ρόου εναντίον Γουέιντ" του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Ντιτρόιτ και Λος Άντζελες, για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή.

«Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Τι μπορεί να κάνει όμως ο Τζο Μπάιντεν;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μονομερώς μέτρα για να αντικρούσει την ακραία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναζητεί λύσεις μετά την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται και μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπός του εν πτήσει στο Air Force One που μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο στην Βαυαρία όπου διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της G7.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση...Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», είπε.

Ωστόσο, η Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σχόλιο αφορούσε την ίδια την απόφαση, η οποία είναι «ακραία». Προφανώς, δεν αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και σέβεται το δικαστήριο..., είπε.

«Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για την μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,