Αναζωπύρωση συγκρούσεων Κίνας και Ινδίας στα Ιμαλάια - Ποιά η διαφωνία τους

Αναζωπυρώθηκε η βία στα αμφισβητούμενα σύνορα Ινδίας - Κίνας στα Ιμαλάια, με συγκρούσεις στρατιωτών και τραυματισμούς και στα δύο στρατόπεδα, όπως μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ινδικός στρατός επιβεβαιώνει το περιστατικό με ανακοίνωσή του στην οποία κάνει λόγο για ένα «μικρό επεισόδιο» στην περιοχή Νακούλα βόρεια του Σικκίμ στις 20 Ιανουαρίου, το οποίο διαχειρίστηκαν οι τοπικοί διοικητές.  Πρόκειται για την ίδια περιοχή στην οποία είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών Ινδίας και Κίνας στις 9 Μαΐου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν απάντησε σχετικό ερώτημα ότι «δεν έχει να δώσει καμία πληροφορία» σχετικά με το περιστατικό. Έσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι τα κινεζικά στρατεύματα είναι δεσμευμένα στη διατήρηση της ειρήνης και κάλεσε την ινδική πλευρά να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση και να απέχει από κινήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση ή να περιπλέξουν την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων».

Για fake news έκανε λόγο ο Χού Σιτζίν, αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας  Global Times που έχει την στήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όπως έγραψε στο Twitter από τα στοιχεία των περιπολιών της κινεζικής πλευράς στα σύνορα δεν προκύπτουν στοιχεία για συγκρούσεις. 

Τον περασμένο Ιούνιο, Κίνα και Ινδία μετακίνησαν εκατοντάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό στα διαφυλονικούμενα σύνορα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην κοιλάδα Γκαλβάν στην περιοχή Λαντάκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες και άγνωστος αριθμός Κινέζων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι χαιρετά στρατιώτες στην περιοχή του Λαντάκ στις 3 Ιουλίου του 2020. Πηγή: AP

Η Ινδία και η Κίνα, δύο χώρες με πυρηνική δύναμη, έχουν μια αμφισβητούμενη και μη οριοθετημένη συνοριογραμμή 3.488 χιλιομέτρων που αποκαλείται «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου». Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μάλιστα ένας ακόμη γύρος συνομιλιών σε επίπεδο στρατιωτικών διοικητών με στόχο την επίλυση της διαφοράς.

Η σινοϊνδική διαμάχη είναι μακρά με κύριους σταθμός έναν πόλεμο το 1962 και θερμό επεισόδιο το 2017 στο Μπουτάν.

Στις 5 Μαΐου, η Κίνα αιφνιδίασε την Ινδία αναπτύσσοντας εκατοντάδες στρατεύματα σε τρεις κεντρικές περιοχές, εκ των οποίων οι δυο στο Λαντάκ, μια απομακρυσμένη περιοχή του βορειότερου άκρου της Ινδίας που εφάπτεται με το Θιβέτ (αυτόνομη περιοχή της Κίνας) και του κατεχόμενου από το Πακιστάν, Κασμίρ. Τα σύνορα δεν είναι σαφώς καθορισμένα και οι αιτίες της ανάπτυξης των στρατευμάτων δεν είναι σαφής. Ωστόσο μια σειρά κινήσεων της Ινδίας που αφορούν στο Καντάκ (οι πολίτες του είναι πολιτισμικά κοντά στο Θιβέτ) και το Κασμίρ, έχουν προκαλέσει την οργή των γειτονικών κρατών.

Αντιπροσωπεία του κινεζικού στρατού κατευθύνεται στο σημείο συνάντησης με την ινδική αντιπροσωπεία στη «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου» στα ινδοσινικά σύνορα τον Οκτώβριο του 2006. Πηγή: AP /Mustafa Quraishi

Η Κίνα κατηγορεί την Ινδία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την εδαφική της κυριαρχία. Οι φετινές αντιπαραθέσεις επικεντρώθηκαν στην περιοχή του ποταμού Γκαλβάν και στο  Πάνγκονγκ Τσο, μια παγωμένη λίμνη σε υψόμετρο 4.300 μ. στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Η διαμάχη ξεκίνησε το 1950. Οι πρώτες αψιμαχίες καταγράφηκαν όταν η Ινδία έδωσε άσυλο στον Δαλάι Λάμα μετά από εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας το 1959. Τρία χρόνια αργότερα ξέσπασε πόλεμος καθώς η Κίνα αντέδρασε στην απόφαση της Ινδίας να τοποθετήσει φυλάκια στα σύνορα μεταξύ της περιοχής του Θιβέτ και της βορειοανατολικής Ινδίας. Η σημερινή «Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου» με τα αμφισβητούμενα σύνορα διατηρεί μερικώς τα σύνορα που είχαν χαράξει οι Βρετανοί. Συγκρούσεις καταγράφηκαν επίσης το 1967 και  ξανά το 1987, περιστατικά που χαρακτηρίζονται ως «πόλεμος των μεγαφώνων» καθώς ούτε μια σφαίρα δεν εκτοξεύθηκε αλλά απλά οι στρατιώτες των δύο στρατοπέδων φώναζαν ο ένας στον άλλο μέσω μεγαφώνων.
Η κατάσταση βελτιώθηκε καθώς οι δυο κυβερνήσεις υπέγραψαν τρεις συμφωνίες μεταξύ του 1993 και του 2013 ενώ ξεκίνησε και η οικονομική ανάπτυξη και τελικά η Κίνα, έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης της Ινδίας.

Η ηρεμία στα σύνορα κράτησε έως το 2017 οπότε σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων για αρκετούς μήνες στο Ντοκλαμ, ένα οροπέδιο στα ινδικά σύνορα που διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και το Μπουτάν. 

Πηγή: skai.gr