Κλείσιμο

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ομπάμα στη Βαγδάτη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, την πρώτη του από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα, που έφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) από την Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγό Ρέι Οντιέρνο και άλλους αμερικανούς αξιωματικούς και στρατιώτες.

Επίσης, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με ιρακινούς ηγέτες, τους οποίους, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, δε θα συναντήσει από κοντά, επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο ελικόπτερο που μεταφέρει τον Μπαράκ Ομπάμα να ταξιδέψει προκειμένου να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις.

Πάντως, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, σε αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στην Βαγδάτη, με θέμα την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων και το ζήτημα της ασφαλείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ομπάμα δήλωσε πως έφθασε στο Ιράκ για απ’ ευθείας συναντήσεις και για να λάβει μία γενικότερη ιδέα της κατάστασης στην ασφάλεια. "Έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο για να διευθετήσουμε την κατάσταση στο Αφγανιστάν κι εδώ υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει", τόνισε.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την επίσκεψή του ήταν να ευχαριστήσει τα στρατεύματα για την καλή δουλειά που επιτελούν στην εκτέλεση της αποστολή τους.

Σε ομιλία του σε αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι μία κρίσιμη περίοδος. "Η παρουσία σας θα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το Ιράκ είναι σταθερό, ότι δεν είναι ένας ασφαλής παράδεισος για τρομοκράτες και τότε μπορούμε να αρχίσουμε να φέρνουμε τους ανθρώπους μας πίσω", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους στρατιώτες του στρατοπέδου Βίκτορι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πάει άλλες δύο φορές στο Ιράκ, αλλά όχι με την ιδιότητα του προέδρου.

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε προχωρήσει στην προαναγγελία του ταξιδιού του Ομπάμα στη Βαγδάτη, για λόγους ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, τόνισε ότι ο Ομπάμα προτίμησε να πάει στο Ιράκ, από το Αφγανιστάν, για να δείξει στους ιρακινούς ηγέτες ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη του Ιράκ είναι μέσω πολιτικών λύσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά του για την αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ έως τον Αύγουστο του 2010.
Πηγή: skai.gr