Αφγανιστάν: Ο βελγικός στρατός διαθέτει 4 αεροσκάφη για την επιχείρηση εκκένωσης της χώρας

Ο βελγικός στρατός θα διαθέσει 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και εξειδικευμένες ομάδες για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές και της υπουργού 'Αμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργών, το πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο, ένα Falcon 7-Χ, έχει ήδη απογειωθεί από το Βέλγιο, με προορισμό το Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, από όπου θα εκτελέσει πτήσεις προς το Αφγανιστάν για τις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν άλλα τρία βελγικά αεροπλάνα. Δύο C-130 (χωρητικότητας 60 ατόμων το καθένα) και ένα Airbus A400M (χωρητικότητας 100 ατόμων), με τη συνοδεία δεκαπέντε περίπου στρατιωτών. Σημειώνεται ότι από το Ισλαμαμπάντ, τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν αρκετές διαδρομές στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να εκκενωθούν.

Σύμφωνα με το βελγικό Τύπο, χθες το βράδυ συνεδρίασε η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της βελγικής κυβέρνησης για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η οποία ενέκρινε το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Βέλγων που βρίσκονται εκεί, με την αποστολή τεσσάρων στρατιωτικών αεροπλάνων.

Όπως αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre», η υπουργός Εξωτερικών, Σοφί Βιλμές, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι η πρεσβεία του Βελγίου στο Πακιστάν έχει λάβει αιτήματα για εκκένωση από περίπου 100 άτομα, των οποίων οι φάκελοι θα εξεταστούν ώστε να αποφασιστεί εάν θα λάβουν βίζα για να παραμείνουν στο Βέλγιο. Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σαμί Μαχντί, ανακοίνωσε ότι εκτός από τους Βέλγους υπηκόους και τους διερμηνείς, το Βέλγιο θα βοηθήσει να φύγουν από το Αφγανιστάν ακτιβιστές οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Πηγή: skai.gr