Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε δεκάδες «καφέ νάνους» στον γαλαξία μας

Ο άνδρας εντόπισε μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων κοιτώντας τον ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο που έχει στο σπίτι του.

Μια μοναδική ανακάλυψη έκανε ένας ερασιτέχνης αστρονόμος κοιτώντας τον ουρανό μέσα από το τηλεσκόπιο που έχει στο σπίτι του. Ο άνδρας εντόπισε μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων που ονομάζονται «καφέ νάνοι».

Οι καφέ νάνοι δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα και χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή όλα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους δείχνει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρούν ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.

Είναι ουράνια σώματα μεγαλύτερα από το Δία, αλλά με μικρότερη μάζα από την απαιτούμενη ώστε να μετατραπούν σε άστρα. Παρόλο που ο πληθυσμός τους στο γαλαξία μας πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγάλος, μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί μονάχα μερικές εκατοντάδες τέτοια σώματα καθώς η ακτινοβολία τους είναι πολύ αμυδρή και το μέγεθός τους σχετικά μικρό.

Καφέ νάνος

Έχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όταν γεννιούνται (δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου) . Καθώς σταδιακά κρυώνουν η θερμοκρασία τους υποχωρεί πέριξ των χιλίων βαθμών Κελσίου.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Φράνκ Κιούι που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Backyard Worlds κατάφερε να εντοπίσει 34 δυαδικά συστήματα που αποτελούνται από καφέ νάνους οι οποίοι έχουν μάλιστα θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές του μέσου όρου των καφέ νάνων.

Στο πρόγραμμα Backyard Worlds συμμετέχουν περίπου 150 χιλιάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι που μελετούν δεδομένα που έχουν προκύψει από διάφορες επιστημονικές μελέτες και έρευνες αναζητώντας στοιχεία που μπορεί να οδηγούν σε κάποιες ανακαλύψεις, στοιχεία που έχουν για κάποιο λόγο έμειναν στο περιθώριο των μελετών ή τα παράβλεψαν οι ερευνητές.

Ο Κιούι μελέτησε δεδομένα από το αρχείο Astro Data του Εθνικού Εργαστηρίου Έρευνας Υπέρυθρης Αστρονομίας των ΗΠΑ (NOIRLab) και εντόπισε αυτά τα δυαδικά συστήματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές σχετικά κοντινές στο ηλιακό μας σύστημα.

Επαγγελματίες αστρονόμοι μελέτησαν τα ευρήματα του Κιούι και με δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη που προσφέρει νέα στοιχεία για αυτά τα κοσμικά σώματα.

Πηγή: Space