Τσακαλώτος: Συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης οι χειρισμοί Βαρουφάκη

«Η ευθύνη για τους χειρισμούς Βαρουφάκης ήταν συλλογική» παραδέχθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί «Plan X» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Ιστορίες.

Παρότι η άμεση αντίδραση του Μαξίμου στα λεγόμενα του πρώην υπουργού ήταν η απαξίωση των λεγομένων του, («η αξιοπιστία των επιλογών του κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση έχει κριθεί σε όλα τα επίπεδα») ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ευθέως πως η ευθύνη αφορά το σύνολο της κυβέρνησης.

«Έχω τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές. Διευκρινίσαμε –το έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- τα θετικά και τα αρνητικά για το πρώτο εξάμηνο. Υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός δεν δίστασε πάντως να πετάξει «καρφί» για τις διαρκείς συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη. «Κάποιος μπορεί να είναι υπουργός Οικονομικών και να κάνει τις υποχρεώσεις του,  και κάποιος να απαντά στις συνεντεύξεις Βαρουφάκη. Και τα δύο δεν γίνεται, γιατί δεν υπάρχει χρόνος».

«Σε προσωπικό επίπεδο θέλω να πω ότι κάποιος άνθρωπος μπορεί να είναι υπουργός Οικονομικών και να κάνει τη τις υποχρεώσεις του ως υπουργός ή να απαντά στις συνεντεύξεις του Βαρουφάκη... Και τα δύο μαζί δεν γίνονται, δεν υπάρχει χρόνος» παρατήρησε ο υπουργός απαντώντας σε σχόλια της βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, που τον είχε προκαλέσει να πάρει θέση για το Plan X.

Την ύπαρξη του Plan X που είχε εκπονήσει η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με εντολή Τσίπρα ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είχε απολύψει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες».
Πηγή: skai.gr