Τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Ζοφερή εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας παρουσίασε στη βουλή ο Υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως η οικονομία δεν είναι ισχυρή όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς την «ιδιαίτερα προβληματική». Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Προσδιόρισε την ανεργία στο 9,5%, ενώ ως κεντρικό στόχο της πολιτικής του προσδιόρισε την αύξηση της απασχόλησης κατά δυόμισι έως 3 μονάδες έως το τέλος της τετραετίας.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ως βασικό άξονα του οικονομικού προγράμματος τη σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της Ε.Ε. στα επόμενα 8 με 10 χρόνια.
Αναφερόμενος στην απογραφή που έχει ξεκινήσει, είπε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2003 είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που αναφέρει ο τελευταίος προϋπολογισμός. Αγγίζει όπως είπε το 2,7% του ΑΕΠ αντί του 1,7 που είχε εκτιμηθεί πριν από τις εκλογές.
Ολυμπιακά έργα
Ως στόχο απόλυτης προτεραιότητας χαρακτήρισε την έγκαιρη παράδοση όλων των ολυμπιακών έργων ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση των έργων αυτών και εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. Δεν μηδενίζουμε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε, αλλά χωρίς τους γρήγορους και εύστοχους χειρισμούς στους οποίους προχωρήσαμε δεν θα μπορούσαν να τελειώσουν τα έργα. Ο Γιώργος Σουφλιάς ανέφερε επίσης ότι κανένας εργολάβος δεν θα πάρει πριμ επίσπευσης, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση αντί να λαϊκίζει να κάνει καλοπροαίρετη κριτική.
Διαπλοκή
Αμεση κατάργηση των νόμων της διαπλοκής, προκειμένου να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο που θα θωρακίσει το δημόσιο από την διαφθορά και θα τιμωρεί παραδειγματικά όσους κρατικούς λειτουργούς τολμήσουν να παρανομήσουν, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Όπως είπε ο κ. Παπαληγούρας τα τελευταία χρόνια επικράτησε στο δημόσιο βίο καθεστώς διαχειριστικής αδιαφάνειας και ηθικής χαλαρότητας. «Η κυβέρνηση Σημίτη προσέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαφθορά και την διαπλοκή, καλλιέργησε με την ανοχή αν όχι την συνενοχή της πολιτείας ένα νοσηρό κλίμα που δηλητηρίασε την εθνική μας ζωή και απαξίωσε την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά.
Απασχόληση
Την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους, μητέρες και ανέργους 55 ετών και άνω καθώς και την προώθηση της μερικής απασχόλησης εξήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ο αριθμός των ανέργων είναι υψηλότερος σε σχέση με τα νούμερα που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση Σημίτη ενώ επανέλαβε με έμφαση την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, οι εισφορές και δεν θα θίγεται το εφάπαξ.
Συγκοινωνίες
Ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, προανήγγειλε την αύξηση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε 2.500 οχήματα, την καθιέρωση ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα μεταφοράς 24ωρης διάρκειας και τη δημιουργία 16 σταθμών μετεπιβίβασης στο Μετρό. Παράλληλα ανακοίνωσε τη δημιουργία 10.000 θέσεων πάρκινγκ για τα δίκυκλα, την απόσυρσή τους, τη μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη κάτω από το 18% και τη δημιουργία ενιαίου φορέα συγκοινωνιών και κυκλοφορίας, ο οποίος θα έχει την επίβλεψη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των συγκοινωνιών.Ο κ. Λιάπης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι απέτυχε στο θέμα της Ολυμπιακής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις από την ΕΕ. Τόνισε ότι θα ακολουθηθεί η οδηγία για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας με στόχο πάντα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων.
Για τα ολυμπιακά έργα, είπε ότι ουδείς αμφισβητεί τις κακοτεχνίες, τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις, επισημαίνοντας ότι η ολυμπιακή προετοιμασία είναι στο παρά πέντε. Όπως τόνισε: «δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, αλλά όχι να και να δοθεί άφεση αμαρτιών».
Οι προτεραιότητες για την Υγεία
Στις προτεραιότητές του για το χώρο της Υγείας αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης. Στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών η λειτουργία του ΕΚΑΒ και του αστικού κέντρου υγείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς επίσης η απογραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του υπουργείου (των παλιών ΠΙΚΠΑ), η άμεση λειτουργία του κέντρου κοινωνικής βοήθειας και η λειτουργία παρατηρίου για τους αναπήρους. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι σύντομα θα καταργηθεί η λίστα των φαρμάκων ενώ τα ράντζα θα φύγουν από τα νοσοκομεία, μόλις η κυβέρνηση έχει έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο.
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ
«Η συνδρομή του ΝΑΤΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις παρά μόνο αεροπορική κάλυψη (με αεροπλάνα AWACS), νατοϊκά πλοία στα διεθνή ύδατα καθώς και την προστασία από βιοχημικές απειλές» έκανε σαφές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Το ΝΑΤΟ και ο ιμπεριαλισμός είναι οι υπ` αριθμόν 1 τρομοκράτες», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας. Χαρακτήρισε ως «φιλολογία» τον ισλαμικό κίνδυνο.
Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν απειθαρχία και ανυπακοή στις αποφάσεις που θα λάβει η σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε και οι οποίες - όπως είπε - θα φαλκιδεύουν τις λαϊκές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλη Πετραλιά, κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντίθετα με ότι κατά παράδοση γίνεται σε όλες τις προγραμματικές δηλώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Όπως είπε «Θα είναι σημαντικό βήμα στο μεγάλο άλμα ύψους που επιχειρεί η χώρα μας».
Αντιδράσεις από Θ. Πάγκαλο - Β. Παπανδρέου

«Ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί επιτελείς του ζουν σ` ένα ροζ συννεφάκι», τόνισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική. Επεσήμανε ότι μόλις αδρανοποιήθηκε το ΣΔΟΕ, δεν εκδίδονται πλέον στην αγορά αποδείξεις, ενώ ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει, ως βουλευτής της Ν.Δ. σχετικά με το Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε «γελοίο» το γεγονός ότι ο κ. Τατούλης έδωσε εντολή στις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου του να αντικρούσουν τη μήνυση που είχε υποβάλει, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ομολογήσετε τα λάθη σας, δίνετε την εντύπωση ότι δε διδαχθήκατε από τη δική μας οδυνηρή εμπειρία».
Από την πλευρά της, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εμπεριέχουν μόνον αντιφάσεις, ειδικά στο θέμα της οικονομίας. «Ο κ. Καραμανλής - σημείωσε - έλεγε παλαιότερα ότι η οικονομία είχε προβλήματα και πως γινόταν κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και τώρα εξαγγέλλει μονιμοποιήσεις υπαλλήλων και αυξήσεις. Αν εννοεί αυτά που υπόσχεται, πρέπει να παραδεχθεί ότι η οικονομία είναι ισχυρή».
Πηγή: skai.gr