ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να βαδίζουν σε χωριστούς δρόμους

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μετά το θέμα των παρακολουθήσεων, το ρήγμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορεί να κλείσει

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Μαζί δεν κάνουν και χώρια... μπορούν». Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περιγραφεί η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που παρά τις συγκλίσεις σε διάφορα πεδία εξακολουθούν να δείχνουν «δυο ξένοι». Ένα στοιχείο το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ευνοεί τη Χαριλάου Τρικούπη, με την  πλάστιγγα να γέρνει προς την πλευρά της Κουμουνδούρου, είναι πως τα δυο κόμματα πηγαίνουν με την ίδια ατζέντα προς τις εκλογές: ακρίβεια και παρακολουθήσεις. Πολλές φορές, μάλιστα δείχνουν πως την υπόθεση των υποκλοπών την ανεβάζουν τόσο ψηλά όσο και τις ανατιμήσεις στην αγορά.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη για τις παρακολουθήσεις, φάνηκε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμβαδίζουν απόλυτα και στην άποψη ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν αν στην υπόθεση με το predator δεν έχει χυθεί άπλετο φως. «Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι απολύτως σαφές ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες, να ξέρουμε όλη την αλήθεια πριν τις εκλογές και ο Πρωθυπουργός να ακολουθήσει το μοναδικό δρόμο που του απομένει. Οι εκλογές να γίνουν σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές. Και αυτό είναι η ευθύνη του», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Την ίδια ακριβώς γραμμή έχει διατυπώσει και ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση, μάλιστα να τον κατηγορεί πως «προετοιμάζει την ήττα του».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένουν στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης να ανοίξει τα χαρτιά του. Εκτιμούν, όμως πως το ρήγμα με τη Νέα Δημοκρατία, μετά την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ, δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου προσπαθεί να «ξεκολλήσει» από τη ζώνη του 11%-12% που τον φέρνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι δυο τους βρέθηκαν στους δρόμους στη μεγάλη γενική απεργία στις 9 Νοεμβρίου και στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Θα συγκροτήσουν μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί στις 17 Δεκεμβρίου. Μπορούν να αποτελέσουν αυτά τη «συγκολλητική ουσία» που θα τους ενώσουν;  Την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ ανέμεναν μέχρι χθες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποδέχτηκαν θετικά την αναφορά του κ.Ανδρουλάκη πως από τη στιγμή που υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ θα ταχθεί κατά της κυβερνητικής πρότασης.

Την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τα υπερκέρδη από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τα δυο κόμματα δεν συμβάδισαν στην ψηφοφορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε και το ΠΑΣΟΚ επέλεξε το «παρών». Διαφορά φάσης και άλλες αναγνώσεις στις ρυθμίσεις που φέρνει η πλειοψηφία στη Βουλή υπήρχε πάντα. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως όσο η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία μειώνεται (αυτό αναμένουν από τις επόμενες μετρήσεις) τόσο η Χαριλάου Τρικούπη θα πιέζεται. Γενικά το οξυμένο πολιτικό κλίμα πάντα βοηθά τους δυο ισχυρούς πόλους της εξουσίας. Συνεπώς την όποια αντίδραση καταγράφεται από το πράσινο στρατόπεδο τη θεωρούν φυσιολογική.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως οι πολιτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις υποκλοπές από την ΕΥΠ δεν θα μείνουν στο σκοτάδι καθώς αφορούν την ουσία της υπόθεσης. Ως παράδειγμα έφερε χθες την κυβερνητική υποχώρηση, που όπως υποστηρίζει,  φάνηκε μέσα από το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. «Υπό το φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πίεσή μας, η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου, που παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, δε θίγει τον πυρήνα των σοβαρών παθογενειών του συστήματος. Σε μία άτακτη υποχώρηση αναίρεσε τους δεξιούς αφορισμούς ότι δεν εξαιρείται κανείς του ελέγχου της ΕΥΠ πολλώ δε μάλλον οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού που θα μπορούσαν να ζημιώσουν πιο καίρια τα εθνικά συμφέροντα απ' ό,τι ο "περιπτεράς της γειτονιάς"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στους υψηλούς προσωπικούς τόνους κατά του πρωθυπουργού, όπως επίσης και στο πρέσινγκ ζητώντας για τέταρτη συνεχόμενη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στη Βουλή και να απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί πάντως που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προπορεύεται σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Πολλά ονόματα έχουν ήδη διαρρεύσει και εμφανίζονται σίγουρα για τις λίστες. Μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (10-11 Δεκεμβρίου πιθανότατα) αναμένεται να έχουν κλείσει και τα τελευταία κενά.

Πηγή: skai.gr