Κλείσιμο

Συνάντηση Ράις - Ντόρας

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις θα έχει την Πέμπτη στις Ηνωμένες πολιτείες η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η συνάντηση γίνεται ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο.

Στην συνάντηση θα επικρατήσουν διμερή θέματα, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια με έμφαση στο Κόσοβο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται βεβαίως να βρεθούν και οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με τη παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση ουσιαστικά αναμένεται να διατυπωθεί η ενθάρρυνση των ΗΠΑ για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, κάτι που έγινε και στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι και της κ. Ράις, την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη διάρκεια της συνάντησης Μιλοσόσκι – Ράις δεν συζητήθηκαν ονόματα.

Από τη πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη θα προσπαθήσει να πείσει την πολιτική ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους λόγους που η Αθήνα θα καταφύγει στην άσκηση βέτο- σε περίπτωση που δεν βρεθεί αμοιβαία λύση στο θέμα -και με δεδομένη τη στάση αδιαλλαξίας που έχουν επιδείξει έως τώρα τα Σκόπια.
Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν και άλλα στελέχη της Γερουσίας αλλά και της Βουλής.

Τέλος, την Παρασκευή, θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν και θα ολοκληρώσει την τριήμερη παραμονή της στην αμερικανική πρωτεύουσα επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους Στιβ Χάντλεϊ.
Πηγή: skai.gr