Συμφωνία στην ΕΕ

Σημαντικό βήμα για την ΕΕ χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ξημερώματα του Σαββάτου για τη νέα Συνταγματική Συνθήκη, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, μεταξύ των 27 ηγετών των χωρών μελών της Ένωσης

Σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι εγκρίθηκε η εντολή, η οποία αποτελεί βάση για την Διακυβερνητική Διάσκεψη, την οποία θα συγκαλέσει σύντομα η Πορτογαλική προεδρία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικαιώθηκαν οι κόποι όλων και ιδίως της γερμανικής προεδρίας, η οποία εργάστηκε ως την τελευταία στιγμή για να βρεθεί λύση στα σημαντικά προβλήματα που είχαν προκύψει.

Κερδισμένο είναι το πνεύμα της ενωμένης Ευρώπης, παρά τον σκεπτικισμό που αναπτύσσουν ορισμένοι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στην ΕΕ οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι και μερικές φορές χρήσιμοι.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία αποτελεί σταθερό βήμα προς τα εμπρός, βήμα προς το μέλλον.

Υπογράμμισε ότι τόσο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που είχαν επικυρώσει τη συνταγματική συνθήκη, έπαιξαν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες να βρεθεί λύση και να βγει η Ένωση από το τέλμα στο οποίο βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Καραμανλής, σταθήκαμε αλληλέγγυοι και στους εταίρους που είχαν προβλήματα. Ανάμεσα στα στοιχεία της νέας συνθήκης είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το γεγονός ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενιαία εξωτερική φωνή της Ένωσης με τον ύπατο εκπρόσωπο, για αυξημένες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Εθνικών Κοινοβουλίων και των πολιτών καθώς και για ενιαία νομική προσωπικότητα της Ένωσης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζονται ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην πολιτική προστασία, στην κοινωνική συνοχή κ.α.

Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη την Κύπρο και τη Μάλτα για την ένταξή τους από την 1/1/2008 στην ευρωζώνη που κατ' ουσίαν σημαίνει, όπως είπε, ότι εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση, εάν με τη σημερινή απόφαση οδηγούμαστε σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη, τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα η σημερινή συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να αναλογιστούν που βρισκόταν η Ευρώπη τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς ουσιαστικά ήταν σε κρίση και σε αδιέξοδο.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των εταίρων για το πόση Ευρώπη θέλει ο καθένας και επανέλαβε τη θέση του ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις πολύωρες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η εικόνα μέχρι το μεσημέρι δεν ήταν αισιόδοξη και όπως σημείωσε δεν ήταν μια εικόνα τακτικών χειρισμών, αλλά δυσκολιών που έπρεπε να ξεπεραστούν.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη στάση της Πολωνίας και πως ξεπεράστηκε το πρόβλημα, σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολος ο συμβιβασμός, καθώς πολλές χώρες είχαν επιφυλάξεις.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα συνέδραμε αποφασιστικά και ο ίδιος είχε ενεργό πρωτοβουλία προς τη γερμανική προεδρία, ώστε να κάνει ακόμη μια προσπάθεια για να βρεθεί λύση.
Πηγή: skai.gr