Κλείσιμο

Στην Αθήνα, ο Νίμιτς

Στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα το βράδυ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ο νέος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ πρέσβεις κ.κ. Α. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή θα ξεκινήσει στις 15.00 το μεσημέρι της Τρίτης, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν από την έναρξη των εν λόγω διαβουλεύσεων, η υπουργός των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιήσει σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, ως φιλοξενούσα την εν λόγω συνάντηση.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που θα οδηγήσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα.

Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να απορρίψει τις προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τα Σκόπια και να θέσει βέτο στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής" ο κ. Νίμιτς εκτιμά ότι δεν μπορεί να επιβληθεί η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων στις διμερείς σχέσεις τους με άλλα κράτη, όπως επιμένει η Αθήνα.

Ο κ. Νίμιτς φέρεται να προσκομίζει τη νέα και τελική πρότασή του για το όνομα της πΓΔΜ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εφικτή μια σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση μόνο, ενώ η Ελλάδα επιμένει η ονομασία αυτή να ισχύει και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί επιβεβλημένη πλέον τη χρήση του βέτο όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος και αυτό, όπως είπε, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr