Συνέδριο έταξε ο Βασίλης Στίγκας στους Σπαρτιάτες προκειμένου να επιστρέψουν οι «αντάρτες» - Όλο το παρασκήνιο

Καθοριστική των εξελίξεων θα είναι η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί greek mafia  

Της Πηνελόπης Γκάλιου

​Να μαζέψουν τα "αμάζευτα" επιχειρούν η ηγεσία και οι βουλευτές των Σπαρτιατών μετά τον εσωκομματικό σεισμό που προκάλεσαν οι ίδιοι, με αλληλοκατηγορίες, στο εσωτερικό τους και αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες στην πολιτική και οικονομική υπόσταση του κόμματος, και οι δυο πλευρές έριξαν τους τόνους εν μία νυκτί. Η "εκεχειρία" μεταξύ τους επήλθε μετά από την πολύωρη συνάντηση που είχαν, προχωρώντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις με σημαντικότερη ίσως για το μέλλον του κόμματος, τη διενέργεια συνεδρίου, πιθανότατα μετά το τέλος του φθινοπώρου. Ένα ενδεχόμενο το οποίο ο Βασίλης Στίγκας "ξόρκιζε" πριν λίγες ημέρες, θεωρώντας ότι οι βουλευτές του θα επιχειρούσαν να τον καθαιρέσουν από την ηγεσία του κόμματος με την εγγραφή νέων μελών και την αλλαγή συσχετισμών. Οι "φόβοι", ωστόσο, κάμφθηκαν μετά τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών των Σπαρτιατών προς τον πρόεδρό τους, ότι ο λόγος πίεσης αφορά την εφαρμογή του καταστατικού του κόμματος και την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την κομματική οικονομική επιτροπή που θα διαχειρίζεται την κρατική επιχορήγηση. "θα γίνει στο μέλλον κοντά και ένα συνέδριο το οποίο θα λειτουργήσει το κόμμα όπως προβλέπει το καταστατικό του. Δεν είναι ενδεχόμενο, είναι συμφωνηθέν και θα προσδιοριστεί μετα το φθινόπωρο" δήλωσε στον ΣΚΑΪ , κομματικός παράγων.

Κομβικό ρόλο και καθοριστική των εξελίξεων θα είναι η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα περί greek mafia, τις οποίες βέβαια επεχείρησε να ανασκευάσει κατά την κατάθεσή του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως προέκυψε με βάση τις δηλώσεις του που ακολούθησαν. "Υπάρχουν μεθοδεύεσεις οι οποίες παραπέμπουν με πάρα πολλούς τρόπους σε Greek mafiα ή Δον Κορλεόνε, όπως το είπα. Υπάρχουν μεθοδεύσεις
-Από ποιον;
-Από εξωκοινοβουλευτικούς" δήλωσε ο πρόεδρος των Σπαρτιάτων επιχειρώντας παράλληλα να αποσείσει κάθε σχέση με τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη. "Δεν είπα ποτέ ότι ο κ. Κασιδιάρης έδινε οδηγίες από το Δομοκό. Δεν είχαμε καμία σχέση με τον κ. Κασιδιάρη, καμία τηλεφωνική επικοινωνία και τίποτε περισσότερο. Τον στηρίζω για το δήμο της Αθήνας και τελειώσαμε εκεί" κατέληξε.

Η στροφή 180 μοιρών από τις μέχρι πρότινος θέσεις τους, που οδήγησαν στην εσωκομματική ρήξη συνεχίστηκε και από το σύνολο των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών και επισφραγίστηκε με μία δήλωση στήριξης του αρχηγού τους. "Οι υπογράφοντες την παρούσα δήλωση Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, έχοντας επίγνωση της ευθύνης προς του ψηφοφόρους μας αλλά και τον Ελληνικό λαό, ο οποίος μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα, δηλώνουμε την προθυμία μας να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας μας και να επιβεβαιώσουμε την ενότητα του κόμματος", ανέφεραν μεταξύ άλλων οι Σπαρτιάτες βουλευτές. "Είπαμε ότι προχωράμε μαζί τώρα, απ' τη στιγμή που δεν υπάρχουν θέματα για εμάς, γιατί αν υπήρχαν θέματα για εμάς, καταλαβαίνετε ότι θα πήγαινε στον εισαγγελέα για να συνεχίσει αυτό που είπε" δήλωσε στον ΣΚΑΪ και στο ίδιο πνεύμα ο βουλευτής Ιωάννης Κόντης ο οποίος επέστρεψε στην ΚΟ μετά τη διαγραφή του.

Οι πρωτόγνωρες εξελίξεις στο κόμμα των Σπαρτιατών προκάλεσαν αντιπαράθεση και στη Βουλή με τον Θάνο Πλεύρη να εκφράζει την έκπληξή του ότι σε μια εβδομάδα ήρθαν διαγραφές αλλά και ανεξαρτητοποιήσεις σε ένα κόμμα μετά από καταγγελίες του ίδιου του προέδρου του κόμματος και να σχολιάζει "Ο Ηλίας Κασιδιάρης, όχι μόνο ασκεί επιρροή, αλλά ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα"» εκτιμώντας με νόημα ότι όλα ξεχάστηκαν μετά την κλήση από την εισαγγελία.
Και ο Μιχάλης Κατρίνης νωριτερα δήλωνε από βήματος ότι ί"Έχουμε πλέον ξεκάθαρα ενδείξεις, αλλά και ομολογίες, για την πραγματική ηγεσία αυτού του κόμματος, που παραπέμπει στον προφυλακισμένο Κασιδιάρη. Ένα ερώτημα έχω να απευθύνω μόνο στην κυβέρνηση: Θα εφαρμόσει επιτέλους το νόμο; Θα συνεχίσει η Ελληνική Πολιτεία να χρηματοδοτεί ένα κόμμα που καθοδηγείται από έναν καταδικασμένο και έγκλειστο αρχηγό ή θα εφαρμόσει τη νομολογία του ΣτΕ;". Τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του Βασίλη Στίγκα, ο οποίος επιτέθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε "εάν ο κ. Κατρίνης είναι δικαστής ή εισαγγελέας" τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση σε βάρος των Σπαρτιατών.

Λάβρος κατά των Σπαρτιατών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι το ΚΚΕ "πρωτοστατεί στη μάχη να τσακιστούν κάθε είδους φασιστικά και ναζιστικά μορφώματα και συνδυασμοί, τα οποία δεν είναι αντισυστημικά κόμματα αλλά τα μαντρόσκυλα του συστήματος, που τα αξιοποιεί το σύστημα κατά το δοκούν".

Πηγή: skai.gr