Την πολιτική ηγεμονία στην κεντροαριστερά ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ - Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι για το «πράσινο στρατόπεδο» το πρώτο σημαντικό «crash test»

Του Αντώνη Αντζολέτου 

Η φετινή επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν διαφορετική για το ΠΑΣΟΚ. Τα χαμόγελα περίσσευαν μετά την άνοδο των ποσοστών στις πρόσφατες εκλογές και όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως το κόμμα έχει περάσει σε μια άλλη εποχή. Το 2015, όταν έπαιρνε οριακά το εισιτήριο για τη Βουλή με 4,68%, αποτέλεσε την κομβική χρονιά και το ηχηρό «καμπανάκι» για αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Τη νέα εποχή σηματοδότησε αρχικά η προεδρία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Ανδρουλάκη να παίρνει τη σκυτάλη στα τέλη του 2021.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι για το «πράσινο στρατόπεδο» το πρώτο σημαντικό «crash test» για να δείξει ότι οι σχέσεις που έχει δομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τις τοπικές κοινωνίες δεν έχει χαθεί. Ευελπιστώντας πως οι νίκες που θα πετύχει σε περίπου ένα μήνα θα πάρουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι δυο δύσκολοι γύροι, καθώς και οι συμμαχίες που θα αποτυπωθούν στις επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου είναι σημαντικές. Θα είναι το πρώτο βήμα για να αποδείξουν στη Χαριλάου Τρικούπη πως μπορούν να γίνουν η νέα αξιωματική αντιπολίτευση και να μπουν δυναμικά στις συγκρούσεις της Βουλής και με αξιώσεις στη μάχη των ευρωεκλογών του Ιούνιου. Η «εξίσωση» είναι σαφώς πιο σύνθετη, καθώς μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι πλέον το μεγάλο εμπόδιο, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα σημάνει η εκλογή του νέου αρχηγού στην Κουμουνδούρου για τις πολιτικές ισορροπίες. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στις κάλπες του Μαΐου και του Ιούνιου να κατοχυρώσει την πολιτική του αυτονομία και αυτό το θεωρούν πολύ σημαντικό. Το επόμενο βήμα θα είναι η πολιτική ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος όλα τα θέματα θα μπουν στο τραπέζι, καθώς οι εκλογές των ΟΤΑ πλησιάζουν. Στην Πελοπόννησο η εικόνα δεν ήταν καλή, ενώ καταγράφηκαν και φαινόμενα που «πράσινα» στελέχη βρήκαν τελικά πολιτική στέγη σε «γαλάζιους» υποψηφίους. Έχει ήδη παρθεί απόφαση, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη που επιλέγουν άλλους συνδυασμούς να αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Εκτός από τον Σταύρο Αρναουτάκη το στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι πόσους υποψήφιους περιφερειάρχες θα δει να παίρνουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Θα είναι ένα πολύ καλό σήμα επανακάμψης η σημαντική συμμετοχή σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Σε  βάθος χρόνου με τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν αναμένεται να ενισχυθεί η παρέμβαση του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Βουλευτές και στελέχη έχουν ήδη κληθεί να βοηθήσουν και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στον προγραμματισμό του κόμματος έχει μπει και η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr