Κλείσιμο

Πολεμική Φάμελλου - Βορίδη για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη προκάλεσε η τοποθέτηση του τομεάρχη Ενέργειας και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Θεσσαλονίκης, Μανώλη Φάμελλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ.

Ο κ. Φάμελλος, απευθυνόμενος στον κ. Βορίδη με αφορμή την τροπολογία που έφερε ο υπουργός στη Βουλή και αφορά την αύξηση του ποσοστού ιδιοπαραγόμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκά που μπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες στο δίκτυο της ΔΕΗ, από το 20% στο 75%, προκειμένου να αποσβέσουν ταχύτερα το κόστος της επένδυσής τους, διατύπωσε την άποψη ότι ««είναι εις βάρος και της αγροτικής παραγωγής και της ενεργειακής αγοράς».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι σμπαραλιάζει την ενεργειακή αγορά εις βάρος όλων των παραγωγών.

Η αντίδραση του υπουργού ήταν άμεση: «Η ρύθμιση στην τροπολογία αφορά μόνο αγρότες και μόνο ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για τις δικές τους ανάγκες. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο» διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, εξηγώντας ότι οι ισχύουσες διατάξεις παραμένουν οι ίδιες και προσθέτοντας ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δίνεται στον παραγωγό μία επιπλέον δυνατότητα: το ποσοστό πώλησης του ιδιοπαραγόμενου ρεύματος από φωτοβολταϊκές μονάδες να αυξάνεται στο 75% από το 20% που ίσχυε μέχρι χθες, για να το χρησιμοποιήσει αποσβένοντας την επένδυσή του.

Ο κ. Βορίδης κάλεσε μάλιστα τον κ. Φάμελλο να εξηγήσει στους αγρότες για ποιο λόγο δεν ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη ρύθμιση: «Θα το εξηγήσετε στους παραγωγούς αύριο που θα σας ρωτάνε γιατί δεν θέλατε. Θα τους το εξηγήσετε. Θα τους πείτε ότι σμπαραλιαζόταν η αγορά» σημείωσε σκωπτικά.

Το συγκεκριμένο ζήτημα επανήλθε στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια των επίκαιρων ερωτήσεων που είχαν τεθεί προς τον υπουργό, για θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Απευθυνόμενος στον προκάτοχό του στον υπουργείο και νυν τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Εξεπλάγην χθες (την Τετάρτη), με τη θέση του κ. Φάμελλου για ένα ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως ευνοϊκό -και εσείς ξέρετε πόσο σημαντικό είναι- για τους αγρότες μας, δηλαδή η δυνατότητά τους για τα φωτοβολταϊκά» με τον κύριο Αραχωβίτη να αποφεύγει να απαντήσει στην παρατήρηση του κ. Βορίδη, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις που διατύπωσε ο κ. Φάμελλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr