Οι παρακολουθήσεις, οι δημοσκοπήσεις και ο εκλογικός νόμος

Στις τάξεις της πλειοψηφίας εκτιμούν πως το πολιτικό περιβάλλον δεν έχει επηρεαστεί ενώ διαφορετική οπτική έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν πως ο δρόμος για την φθορά της κυβερνητικής παράταξης είναι χωρίς επιστροφή.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Θα αλλάξει η υπόθεση των παρακολουθήσεων το πολιτικό σκηνικό; Αναμένονται ανατροπές σε σχέση με την ξεκάθαρη υπεροχή της κυβέρνησης; Το άμεσα εμπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ πόσους «πόντους» θα πάρει με την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής; Αυτά τα ερωτήματα πλανώνται στα επιτελεία των τριών κομμάτων, ωστόσο είναι γεγονός πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Μια πρώτη γεύση έδωσαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε τόσο η δημοσκόπηση της GPO για  «ΤΑ ΝΕΑ» όσο και της Marc για το «Πρώτο Θέμα». Στην πρώτη η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 6,3% (8,9% στις 2 Ιουλίου) και στη δεύτερη η ψαλίδα δεν έκλεισε πολύ και διατηρήθηκε στις 8,5 μονάδες (9,2% στις 20 Ιουλίου). Και στις δυο έρευνες το ΠΑΣΟΚ «τσιμπάει» μια και μισή μονάδα αντίστοιχα. Είναι γεγονός πως τις Αυγουστιάτικες δημοσκοπήσεις τις υποδέχονται με επιφυλάξεις τα κόμματα. Για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κατά πόσο οι επισυνδέσεις επηρέασαν το εκλογικό σώμα θα πρέπει οι εξελίξεις να τρέξουν, να συσταθεί και να ξεκινήσει τις εργασίες της η Εξεταστική επιτροπή, ενώ και η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ θα είναι καταλυτική. 10-11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την έκθεση στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα και το «καλάθι» ενόψει τις νέας χρονιάς. 17-18 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί την πόλη ο Αλέξης Τσίπρας και ενδιάμεσα οι υπόλοιποι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι μετρήσεις, που θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη του άλλου μήνα, θα αποτυπώσουν ακριβώς το σκηνικό στο οποίο θα κινηθούν προεκλογικά τα κόμματα.

Στις τάξεις της πλειοψηφίας εκτιμούν πως το πολιτικό περιβάλλον δεν έχει επηρεαστεί παρά τις προσπάθειες του συνόλου της αντιπολίτευσης. Το θεσμικό προφίλ του πρωθυπουργού δεν θα πληγεί, καθώς εξαρχής συμφώνησε με τη σύσταση της Εξεταστικής, απάντησε στη Βουλή στην προ ημερησίας που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα παρέμεινε πιστός στη θέση του για πραγματοποίηση εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Η ΝΔ συνεχίζει να κινείται με βασικό στόχο την αυτοδυναμία και η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν πως θα είναι καταλυτική. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υπενθύμισε πως η ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου που επιτρέπει στη μειοψηφία να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή ήταν μια Συνταγματική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης.

Διαφορετική οπτική έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν πως ο δρόμος για την φθορά της κυβερνητικής παράταξης είναι χωρίς επιστροφή. Το ζήτημα των παρακολουθήσεων, που το συνδέουν  με τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στη χώρα, εκτιμούν πως θα είναι θρυαλλίδα εξελίξεων και αλλαγής του γεωγραφικού πολιτικού χάρτη. Δεν θα είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη επικαιρότητα, αλλά θα στριμώξει την κυβέρνηση παράλληλα με την ακρίβεια και το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Υποστηρίζουν, άλλωστε πως αν υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις η πλειοψηφία δεν θα καταφέρει να σηκώσει το μεγάλο πολιτικό βάρος.

Το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτούν σηκώνοντας τους τόνους. Η μικρή πτωτική δημοσκοπική πορεία που είχε το κόμμα φαίνεται πως αναστρέφεται, ωστόσο το βλέμμα τους είναι και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος από τους δυο δηλαδή θα καταφέρει να καρπωθεί τη φθορά που αναμένουν να έχει η ΝΔ.

Εκλογικός νόμος

Για άλλη μια φορά άνοιξε η κουβέντα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς φαίνεται πως στις τάξεις της ΝΔ οι συζητήσεις φουντώνουν. Είναι αρκετά τα γαλάζια στελέχη που επιθυμούν την επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών που ρίχνει τον πήχη της αυτοδυναμίας παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε αλλαγές.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο κανάλι της Βουλής: «να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια». Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε πως αυτό το κλίμα εισπράττει συζητώντας και με συναδέλφους του το τελευταίο διάστημα «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του τρίτου κόμματος που δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση της συγκρότησης συναινέσεων και συνεννόησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα και οι εθνικές προκλήσεις που έχει η χώρα». Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εξίσωση για την επανεκλογή των βουλευτών της ΝΔ - ως πρώτο κόμμα - γίνεται πιο δύσκολη με το κλιμακωτό μπόνους. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως ο «εκλογικός νόμος με μπόνους 50 έδρες δίνει δυνατότητες σταθερότητας πιο μεγάλες. Πραγματικότητα που συζητείται σε όλα τα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια».  Η βουλευτής της ΝΔ συμπλήρωσε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα πιέζεται, δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι απόφαση δική του».

Η πλειοψηφία στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει πιστός στη δέσμευσή του. «Προχωράμε για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή», ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα νέα σενάρια που διακινούνται.