Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Αναγκαία η επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό

-Μητσοτάκης για Τέμπη: Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν- Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες

Τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι δύο επισήμαναν την ανάγκη επανεκκίνηση του διαλόγου για το Κυπριακό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ και οι δύο ηγέτες έκαναν αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι «θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με νέα αναφορά στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, δηλώνοντας ότι θα είναι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε τι παλιό, ενώ έδωσε συλληπυτήρια για τους Κύπριους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όσα μας πόνεσαν. Κενα δεκαετιών και απαράδεκτα συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων από το χθες 
Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους. Οι λαοί μας ειναι μαζί και σε αυτή τη δοκιμασία». 

Αγαπητέ μου Νίκο, ανέλαβες καθήκοντα εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας. Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είχαμε μακρά πορεία στις Βρυξέλλες. Να συνεχίσουμε το μεγάλο κοινό μας όραμα, την επίλυση του Κυπριακού. Αθήνα και Λευκωσία επιτύχαμε να διευρύνουμε την επιρροή σε όλα τα επίπεδα: Επιτύχαμε καταδίκη, κοινές πρωτοβουλίες για το μεταναστευτικό, γίναμε πρωταγωνιστές ενός νέου ενεργειακού χάρτη που διαμορφώνεται. Και το επόμενο συμβούλιο στις Βρυξέλλες είναι κρίσιμο σε πολλά μέτωπα.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μετά από μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικής συμπεριφοράς, βιώνουμε σήμερα, μετά τους φονικούς σεισμούς, μια αποκλιμάκωση και πιο θετική συμπεριφορά. Θέλω να ελπίζω μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό. 
Αν η τουρκική αδιαλλαξία εμπόδιζε κάθε βημα, η εμπειρία σου ως υπουργός εξωτερικών με κάνει πιο αισιόδοξο. 
Να εκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό με πιθανόν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εμπλοκή. 

Ανακοινώνουμε τη Θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. 

Πιστεύω ότι στην πρώτη μας συνεδρίαση θα μπορούμε να συζητάνε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να θέτουμε κοινούς στόχους. Κοινή πορεία με την Αθήνα πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας και εγώ στο δικό σου πλευρό, φίλε μου Νίκο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε και πάλι τα συλληπητήριά του για την τραγωδία των Τεμπών. Αναφέρθηκε στο συμβολισμό της επίσκεψης στην Αθήνα του εκάστοτε προέδρου της Κυπριακής Δμοκρατίας στην Ελλάδα. 

«Η σημειολογία της πρώτης επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική και στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το επίπεδο των σχέσεων μας αλλά και των αδελφικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι όμως απλά συμβολικής σημασίας, έχει ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς και τις κοινές μας επιδιώξεις τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο όσο και εντός της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος συμπαρίσταται και πενθεί μαζί με την Ελλάδα.

   «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το Κυπριακό, όπου μεταξύ άλλων ενημέρωσα λεπτομερώς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στην προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή» πρόσθεσε. 

Πηγή: skai.gr