​Η επόμενη μέρα μετά τα Τέμπη και στο βάθος...κάλπες

Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ενόψει και των εκλογών, οι οποίες το αργότερο έως τις 21 Μαΐου αναμένεται να έχουν διεξαχθεί.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με το δυστύχημα των Τεμπών να ρίχνει βαριά τη σκιά του στην πολιτική σκηνή της χώρας και να καθορίζει εν πολλοίς και την πολιτική ατζέντα αλλά και τις πολιτικές κινήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ενόψει και των εκλογών, οι οποίες το αργότερο έως τις 21 Μαΐου αναμένεται να έχουν διεξαχθεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η οδός Πειραιώς συνεχίζουν να διατηρούν στις κύριες προτεραιότητες ό,τι έχει να κάνει με την πρόοδο των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα, την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών και εν τέλει την απόδοση των ευθυνών και την τιμωρία των υπευθύνων. Παράλληλα, ωστόσο, χαρτογραφείται και το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται μετά τα τραγικά γεγονότα και ανακαθορίζεται και η προεκλογική δημόσια συζήτηση.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πως από σήμερα και για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση έχει μπροστά της νομοθετικό έργο με περισσότερα από δέκα νομοσχέδια, έδωσε αφενός το στίγμα ότι οι εκλογές της 9ης Απριλίου έχουν πλέον ξεπεραστεί, αλλά ταυτόχρονα έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης, με σεβασμό στα γεγονότα και διακριτικά, να επιστρέψει σταδιακά και στην πολιτική “κανονικότητα”, κλείνοντας τις εκκρεμότητες που μένουν μέχρι να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και εφόσον οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό δεν έγιναν στο τελευταίο Υπουργικό, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, λόγω των γεγονότων, εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό για την παρούσα περίοδο διακυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το δυστύχημα, εκτός από την ουσία της υπόθεσης, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την διατήρησή του σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς της αντιπολίτευσης. Και η ίδια εξάλλου θα συντηρήσει και θα τροφοδοτεί και με νέα στοιχεία την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας επιτακτικά τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2015-2019 και για το ρόλο, τις πράξεις ή παραλείψεις του αρμόδιου τότε Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε πως “θα ανοίξει πόλεμος με το σκοτεινό παρακράτος του αναχρονισμού”, μία δέσμευση που κατά πολλούς δεν αφορά μόνο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε όλες τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει αποφασισμένος να συγκρουστεί με κάθε τι που κρατάει πίσω την Ελλάδα.

Ένα στίγμα προθέσεων και κλίματος αναμένεται να αποτυπωθεί κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ΄τη σύγκλιση της οποίας έχει ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθούν κόμματα και βουλευτές από τον Γιώργο Γεραπετρίτη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι άλλωστε, μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης των κομμάτων και της Βουλής να καταδείξει ότι είναι αποφασισμένο να μην αφήσει να μείνει τίποτε κρυφό ή αιωρούμενο, δηλητηριάζοντας τη χώρα και συντηρώντας το κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες.  

Πηγή: skai.gr